0
0
0
s2smodern

Дъхът на божественото във всеки от нас

Веднага след като до слуха ни достигна новината за Вино Оренда (новият магазин за българско вино в столицата), грабнахме фотоапаратите и се запътихме към едно от любимите ни кръгови кръстовища в София.

Ще намерите Orenda на бул. “Македония” 50А (на Руски паметник), а повече информация може да откриете за тях на сайта им или във Facebook страницата им.

От пръв поглед Оренда ни намига закачливо с емблематичната си фасада.

Вътре ни посрещнаха с въпроса „Кафе, вода, вино?“. Това беше разкрието на месеца! “Вино” - именно това трябва да питат всички – “кафе и вода” са анахронизми. Помислете за ефектa на затопляне на бизнес отношенията, нивото на предразположение и всичко, което следва от това..., но по темата!

Срещнахме се със собственика на Оренда - Асен Цеков - който ни разказа за интериора, идеята и плановете им за развитие.

Планът за магазина придобил облик в началото на годината, когато той решил да съчетае своя близо 8-годишен опит в търговията и страстта си към виното - своята Оренда. Тук вмятаме пояснителна бележка, че „оренда“ е дъхът на божественото във всеки от нас - вяра, която останала с прабългарите дори след Покръстването.

За началото

„Интересът ми към виното е личен. Имах едни малки колекции, тъй като брат ми пътува много и ми носеше различни вина от всички краища на света, дори от неособено винени дестинации. Това събуждаше интереса и на всичките ми приятели. Непрекъснато ме питаха за определени вина и аз им обяснявах. В последните приблизително 3 години се интересувах главно от това, което се случва с виното в България. Научавайки повече неща, човек разбира колко малко знае всъщност. Хубавото беше, че можех да въвлека хората от моя приятелски кръг и да ги накарам да се интересуват от това. Повечето от тях или не пиеха вино, а само ракия, или предпочитаха само бяло, или само червено вино. Впоследствие едните отказаха ракията, другите започнаха да пият всякакво вино. Реших, че това може да ми носи лични позитиви. И така с приятели и с помощта на Пламен Тодоров, който въплъти идеята ми в чертежи, се получи Vino Oredna.“

За местоположението

Самата сграда, в която се помещава Оренда, е строена през 30-те години на миналия век. Според градските легенди, през Втората световна война в шахтата на сградата паднала авиобомба и се взривила на първия етаж, след което всички започнали да леят плочи с подръчни материали. Благодарение на това изпълнението на интериора на Vino Orenda е било истинско предизвикателство и стелажите са правени на място.

„На мен съпругата ми ми е казала, че ако има земетресение, иска от мен само да изляза много бързо измежду всичките тези бутилки.“ – разсмива ни Асен Цеков.

За българските вина, естествено

„Освен че съм родолюбец, напоследък изпитвам известни съмнения и към чуждите вина, които се внасят тук. За вината в магазина разчитам на личния контакт с всяка от винарните. Всичко, което виждате е един вид моя селекция и е комбинация от това, което съм опитал и ми харесва и това, което виждам, че се продава и знам, че непрекъснато се търси. Не продаваме единствено пелин и наливно вино.“

В тази връзка, в магазина можете да откриете специално място за пенливите вина, десертни такива

и ракия, като скоро се очаква асортимент от качествени български брендита.

Можете да откриете вина както от големи, така и от бутикови наши изби, като селекцията търпи развитие – все пак магазинът е отворен само от три седмици.

За бъдещето

Идеите Оренда в бъдеще да се превърне освен във винен и в културен обект на интерес са много и, разбира се, включват винени дегустации и по-интересни събития, като например скорошното представяне на нов български винен гид, и други арт мероприятия.

Всяка седмица Оренда предлага свой винен “акцент”, с който клиентите могат да се запознаят след 18:00 ч. Тук е залегнала идеята, че след тежък работен ден, може спокойно да отидете и да си изберете вино с повод или без, разчитайки на адекватно обслужване от човек, способен да ви предложи нещо интересно. Ние успяхме да открием нови за нас вина и разумно се доверихме на препоръките на г-н Цеков.

И тъй като любим, тачим и милеем всичко (хубаво) българско и родно, пожелаваме на Вино Оренда да са много успешни и да съберат под един покрив най-доброто от българските вина. Така ще заспиваме спокойни, че знаем къде винаги може да намерим частица от божественото в нас.