0
0
0
s2smodern

Във виното е истината и мъдростта, и красотата. Без претенции за изчерпателност и не в определен ред сме се опитали да ви представим едни от най-красивите винени региони по света. Проучването ни беше изпълнено с много "заоблени" и топли усещания за земя, плодородие и преклонение пред природата.

Мозел, Германия

Мозел е един от 13-те винени региони в Германия, дължащ името си на едноименната река, минаваща през него. Областта е известна със стръмните си склонове и лозя, разположени около реката. Мозел е най-популярен с отглеждането на сортовете ризлинг, елблинг и мюлер-тургау. Поради северното разположение на региона вината са леки, с ниско алкохолно съдържание и висока киселинност. Често притежават по-скоро цветни, отколкото плодови аромати.

Ла Риоха, Испания

Кой не знае Ла Риоха, кой не е чувал за тази провинция в Северна Испания?! Тя се дели на три основни региона – Риоха Алавеса, Риоха Алта и Риоха Баха, всяка от които произвежда уникални по себе си вина. Риоха Алта е позната с вината си стил "Стар свят" с плодови вкусове и характерна лекота. Риоха Алавеса произвежда вина с по-плътно тяло и по-високо съдържание на алкохол. Вината от Риоха Баха са с интензивни цветове и високо съдържание на алкохол (при някои то достига до 18%). Вината обикновено нямат висока киселинност или особено забележителни ароматни характеристики и често се използват като компонент в блендове с вина от други части на Риоха.

За Ла Риоха и нейните забележителни архитектурни винени дестинации в Испания сме говорили много. Заедно с вас, макар и виртуално, посетихме избата Bodegas Ysiosи отседнахме (безплатно) в луксозния хотел Marqués de Riscal.

Мендоса, Аржентина

Мендоса е провинция на Аржентина, намираща се в западната част на страната. Поради разположението си в подножието на Андите, лозята виреят на голяма надморска височина (600–1100 метра). Преобладаващият винен сорт там е малбек, следван от каберне совиньон, темпранийо и шардоне, криойа гранде и сереса.

Долината Напа, САЩ

Долината Напа е популярен винен регион в щата Калифорния, САЩ и един от най-добрите такива в света. Днес в Напа функционират повече от 450 винарски изби, отглеждащи различни сортове като каберне совиньон, шардоне, пино ноар, мерло, зинфандел и много други.

Шампан, Франция

Шампан е провинция с историческо значение в Североизточна Франция. Основните винени сортове, отглеждани там включват шардоне, пино ноар и пино мюние.

Бароса, Австралия

Долината Бароса е основен винен регион и туристическа дестинация в Южна Австралия. В Бароса се произвеждат главно вина от сорта шираз, които се открояват с характерен стил – червено вино с плътно тяло, богато на шоколадови нотки и подправки.

Тоскана, Италия

Не можем да минем без любимата ни Тоскана - регион в Северозападна Италия и дом на някои от най-известните вина. Кианти, Брунело де Монталчино и Вино Нобиле ди Монтепулчано се произвеждат главно от сорта санджовезе, докато сортът вернача се използва в бялото Вернача ди Сан Джиминяно.

Франшок, ЮАР

Франшок (в прeвод от холандски "френски кът") е долина в западната част на ЮАР. Регионът е известен с едни от най-добрите ресторанти в света, които, успоредно с изключителната винена култура и природна красота, го превръщат в "гурме и винена столица" на Южна Африка. Голямата надморска височина допринася за високите нива на киселинност в произвежданите там бели вина с отлични вкусови характеристики.

Дуро, Португалия

Дуро е португалски винен регион, разположен по поречието на реката Дуро. Въпреки че регионът се асоциира основно с производството на порто, в Дуро се произвеждат и големи количества трапезно вино. Тези вина варират от леки в стил "Бордо" до наситени такива в стил "Бургундия", отлежали в нов дъб.

Уилмет, САЩ

Долината Уилмет е част от серевозападния американски щат Орегон. Поради хладния, но благоприятен климат и защитата, която планините гарантират от изток и запад, в региона се отглежда главно пино ноар.

Трентино Алто-Адидже, Италия

Трентино-Алто Адидже е автономна област в североизточната част на Италия, граничеща с Австрия и Швейцария. Предвид голямата надморска височина и хладния климат, това е регион, в който се произвеждат предимно бели вина като пино гриджо и ризлинг. Учудващо обаче, два от популярните местни винени сортове са червени – скиаво и лагрейн.

Отдали почит на чужестранните винени региони, не забравяме и стотиците прекрасни места в България, където очите и сърцето се радват на местните лозя, отглеждани с любов и професионализъм. Припомняме си Салла Естейт, Братя Минкови, Старосел и с нетърпение очакваме нови срещи със земята и гроздето.