0
0
0
s2smodern

Domaine & Wine Museum

Докато размахвахме крачоли из живописните ръкави на п-в Халкидики, направихме кратко проучване за винения туризъм в Северна Гърция. Коя изба си заслужава да посетим, коя ни е на път и коя предлага качествено вино. Спряхме се на избата Gerovassiliou (Гйеровасилио). "Изненадващо" се оказа, че не само ние си имаме музей на виното. В Gerovassiliou може да дегустирате вина, да разгледате музея и самата изба, която има самочувствието да е сред най-добрите в света.

Как да стигнете до там:

Избата и музеят се намират на хълмовете на градчето Epanomi, което е само на няколко километра югоизточно от Солун (съвсем близо до пътя, който минава до международното летище Macedonia), като най-точна представа можете да придобиете на картата тук. От личен опит GPS-ът не върши сериозна работа.

За избата:

Лозовите масиви на избата са заобиколени от три страни от Егейско море, което допринася за меките зими и умерените летни температури. Създателят на избата, Vangelis Gerovassiliou, специализирал енология и лозарство в University of Bordeux, е твърдо решен да запази и възроди някои забравени местни сортове и да прави уникални вина, които се харесват в цял свят.

Билетът за посещение струва символичните 3 евро и включва разказ за избата, масивите и музея Gerovassiliou на английски език, както и дегустация на 2 вина (1 бяло и 1 червено), но на нас, понеже сме изключително симпатични, ни поднесоха 1 бяло и 2 червени. Можете да си доплатите между 1 и 1,5 евро за всяко допълнително вино на избата, което желаете да дегустирате, в зависимост от ценовия му клас.

Турът започва с оглед на лозята от обширна тераса.

Разказват ни, че реколтата там се събира около 15-ти август всяка година. Отглеждат:

• белите винени сортове: совиньон блан, вьоние, шардоне и местните Assyrtiko и Malagousia

• червените винени сортове: шираз, мерло, гренаш (Grenache Rouge) и местните мавруд, лимнио и Mavrotragano.

Молим ви да не се засягате, като чуете, че маврудът е гръцки сорт (все пак той е типичен и за Северна Гърция – ходи доказвай...).

Почти сигурни сме, че избата бутилира около 350 000 бутилки годишно (ако наистина това имаха предвид с двусмисленото "three hundred five thousand"). Около 70% от масивите им са засадени с бели сортове, а останалите 30% - с червени, които обаче, са силно застъпени в портфолиото на избата. Изнасят около 25% от продукцията си главно в Европа и постоянно участват в международни състезания и събитията, организирани от Wines of North Greece.

По този повод, на 22-ри септември (тази събота) се гответе за дегустация на вина на 35 изби от Северна Гърция, които ще изложат продукцията си на Док 1 на солунското пристанище. Дегустациите са от 18:00 до 23:00 часа, а цената на входа е 5 евро, с което ви дават и чашка за дегустации. Поканени сте, ако вече не сте приели поканата ни във Facebook.

Следва посещение на производствените площи, което е достатъчно кратко, за да не е досадно.

В предверието на музея може да разгледате наградите от многобройните участия на избата в международни състезания, както и уютната приемна.

Имат много златни медали през годините, неколкократно са печелили титлата "Изба на годината" според американското Wine and Spirits Magazine, а през 2006 г. Wein Gourmet Awards в Германия са ги обявили за един от 6-те най-добри винопроизводители в света.

След като повъздишахме по медалите и изплакнахме очи по плакетите, се насочихме към Музея на виното.

За музея:

Преди да стигнете до същинската музейна част, се озовавате в залата за дегустации, която е разделена на отделени обеми. Всеки от тях е в различен стил, което ви позволява да се насладите на по-интимни дегустации, далеч от често шумните групи туристи.

В музея ще откриете професионална експозиция и една от най-голямите колекции на тирбушони в света. Точно на тази колекция е посветена и почти цялата първа зала на музея.

Гордеят се с над 2500 експоната, които са разделени на немеханични и механични.

Ако сте музеен експерт или попаднете на един от специалните дни на отворените врати, посещението е безплатно.

Ако попадате в категорията "oenophiles", с високо вдигната глава се упътете към "хранилището" за вълшебни течности. Избата използва изцяло френски дъб, като белите вина отлежават в него около 6 месеца, а червените от 1 до 2 години и се съхраняват тук при 80 % влажност и приглушено осветление.

В тази част от експозицията можете да откриете как да комбинирате вината на избата с храни.

Втората зала е посветена на историята на виното, която започва от темата за лозята и земята, самото присаждане и стига до бутилирането и складирането на вино. Към всеки процес има видео материал, който ви ориентира кое "как се прави" в контекста на някои странно изглеждащи предмети наоколо.

Има кратки текстове за историята на виното от древността до съвремието и дори споменават значението на Северна Гърция като винен регион от далечното минало.

Музейната композиция е наистина впечатляваща, направена е съвсем модерно и професионално. С ръка на сърцето заявяваме, че беше интересно дори и за тази част от нас, която получава Urticaria Otegchenis от трета степен при споменаването на думата "музей".

Има и кът, в който се прожектират стари филми и фотографии, ако желаете да поседнете.

Ние решихме да преминем към същинската част.

Дегустацията:

Типичната дегустация включва ниския клас бяло и червено вино на избата, но това не трябва да ви притеснява, защото и двете си заслужават, а бутилката на цени от избата е близо 10 евро за бялото и малко над 12 евро за червеното.

Бялото е купаж от местните асиртико (Assyrtiko – сорт с произход Санторини, който се среща и на остров Парос и части от Халкидики) и малагузия (Malagousia – сорт, който почти изцяло изчезнал до края на 20 век, когато изби като тази и Domain Carras полагат усилия за възстановяването му). Този купаж е все по-често срещан в южната ни съседка и предлага екзотична комбинация от аромати, включително жасмин, зелена чушка и лимон. На нас ни допадна достатъчно, за да си вземем една бутилка и за вкъщи. Видяхме, че се продава и онлайн в Casavino за близо 26 лева.

Червеното вино, включено в дегустацията към билета, също е купаж (шираз, мерло и гренаш). Изключително ароматно и лесно за пиене вино с хармонично тяло и аромат на слива, череша и подправки, отлежавало във френски дъб 12 месеца.

Опитахме и по-високия клас червено вино на избата - Avaton (около 17 евро за бутилка), също купаж от лимнио, мавруд и Mavrotragano, за което избата твърди, че може да оставите да отлежава 15-20 години. Нещо интересно и типично по гръцки за лимниото, което можем да ви разкажем, е, че сортът е споменат от Аристотел като "Limnia ampelos" или лоза от гръцкия остров Лимнос и се смята за най-стария гръцки сорт.

Купихме си и бутилка совиньон блан от по-високия клас на избата, но за него ще ви разкажем скоро, когато го дегустираме с архитекти и не само, по стара еносиастка традиция.

Атмосферата:

Цялата изба заедно с музейната част е много добре устроена и поддържана, включително озеленяването и малката ботаническа градина до главния вход. Турът е неангажиращ и слагането на звучно "ц" в английските думи може да ви забавлява до месец след посещението – ит из а рийл цалиндз. Йеровасилио се менажира като семеен бизнес и усещането на територията на избата е за продукт, създаван с огромно желание за запазване на традициите в контекста на нещо съвсем съвременно и новаторско в същността си.

Ясас!