0
0
0
s2smodern

Септември е най-хубавият месец за почивка. Ако сте устискали на повсеместната юлско-августовска безумщина за плажуване в разгара на сезона и сега доволно стягате куфарите за морето, доверете ни се за една ваканционна програма с хубаво вино и приятни местенца за релакс.

След като посетихме бутиковата изба Салла Естейт, последвана от винарска изба Варна, морно се огледахме за подходящо място, обещаващо достоен завършек на вечерта. Следвайки правилото си да страним от комерсиалните предложения на “Стъргалото”, навлезнахме по тихите странични улички на стара Варна.

Само на около 5 минути встрани от световноизвестните шадравани в центъра, на ул. “Бдин” 15 ни очакваше таверна “Костаки”. Известни с уникалните си умения в чупенето на чинии, решихме да видим какво ще ни предложи съдбата… и кухнята на “Костаки”.

Заведението очарова с неангажиращ стил (типично кипърски, както разбрахме малко по-късно) и уютна атмосфера. Подходящо както за големи компании, така и за по-романтични срещи на четири очи. Персоналът е любезен и ненатрапчив, обслужването – бързо и коректно.

За любителите на свежия въздух и тютюнопушенето, таверната разполага с външни маси, прилежно строени на тротоара. Трафик по улицата почти няма и старите дървета хвърлят обилна сянка, така че вариантът е напълно приемлив.

Местата са малко, така че не е лоша идея да направите предварителна резервация, ако желаете да сте отвън.

Отвътре “Костаки” е “облицован” със стари снимки и автентични гръцки “нещица”, разбирайте всякакви бутилки със зехтин, узо, тапи от вино, малки и големи буркани, рендета, лъжици, сушени зеленчуци и кратуни, които оригинално са използвани за декорация на абажурите и подпрозоречните рамки.

Масите са достатъчно далеч една от друга, за да не ставате неволен свидетел на чужди разговори.

Ако сте сами, в Костаки не може да скучаете. Пресата и ускорените курсове по гръцки гарантират добре запълнено време.

Менюто, разбира се, е заимствано от гръцката (и в частност кипърската) кухня. Ресторантът предлага разнообразие от месни и безмесни ястия (пастицио, шефталя, сувлаки), както и добър избор от морски дарове и рибни специалитети. Ние опитахме “Октопод с маслини и селъри”

и “Пилешко сувлаки”

заедно с традиционната “Гръцка салата”, от които останахме доволни.

А в случай, че се окажете на ул. “Бдин” по обед, всеки ден “Костаки” предлага прясно обедно меню.

Десертите напоследък играят важна роля в нашия опит с различни заведения (помните ли La Bottega?). Е, не пропускайте божествените сушени сливи с бадем и конфитюр в “Костаки”. Сагапо!

Заради името ни сме длъжни да споменем и богатата винена листа с много представители на недотам популярните в България гръцки вина. Интересът ни бе голям, но вместимостта и дегустациите по-рано същия ден повлияха негативно на професионализма ни. Обещаваме, че ще има “пак”.

Ефхаристо, Костаки. Отплаваме щастливо преяли, че пак стана никое време.

“Костаки” набързо:

• Атмосфера: неангажираща, уютна, традиционна
• Подходяща компания: сами, с приятели, с романтичен партньор
• Цени: 40-60 лв. за двама (с консумация на алкохол)
• Плюсове: вкусна храна, бързо обслужване
• Минуси: централна локация с ограничени паркоместа... ние бяхме пеша.