0
0
0
s2smodern

Чистото сърце на виното

Колкото и да е забавно да се излежаваш по родните плажове в разгара на сезона сред руснаци и опаковки от сладолед, решихме, че трябва да дадем отново шанс на професионалните си интереси, далеч от хорската суетня. Така че метнахме кърпите и еспадрилите в багажника за всеки случай и поехме към поредната винена дестинация за това лято – Салла Естейт.

Салла Естейт е бутикова винарска изба, разположена в село Блъсково, община Провадия, едва на час път югозападно от Варна (тръгвайки по така наречената магистрала, ако имате късмета да не попаднете на ремонтни дейности). Благодарение на професионалните ни навигационни умения с частично разпокъсана карта и благосклонно разположените тук-таме ориентировъчни табели (след Провадия следвайте пътя към Дългопол), откриваме винарска изба Салла Естейт в точно уреченото време. Важно е да отбележим, че ако сте решили да посетите избата, това задължително трябва да стане с предварителна уговорка. Така любезните стопани ще са на ваше разположение за едно пълноценно преживяване.

Един от собствениците - г-н Иван Иванов – беше съдействал за среща с енолога на Салла Естейт – г-жа Анелия Христакиева, която определено имаше какво да ни разкаже. Увлекателният тур започва с тропот на копита.

Освен виното, в Салла имат и друга слабост – конете. Успоредно с атрактивната си осанка, специалната порода словенски коне Липизанер очароват и с една ддруга особеност – раждат се черни, като с възрастта изсветляват до бяло. Те са там за ваше удоволствие, пък и за тяхно, съдейки по игривостта и желанието им да комуникират с посетителите.

“Къде ми е захарчето, на теб дадоха ли ти?!”

По-късно разбрахме, че в отплата на доброто си обгрижване, кончетата понякога се съгласяват да теглят някой от файтоните на избата, докато вие се наслаждавате на пасторалните гледки около Салла. Може да се чувствате сигурни и в спортния, и в класическия вариант – и двете са с дискови спирачки, затова - спокойно, със стил.

Оставяме животните да се радват на относителна свобода и потегляме към масивите на Салла Естейт. На тръгване, с присъщата ни ученолюбивост и едно на ум, че нищо не е случайно, веднага питаме “защо точно Салла”. Отговорът не ни учудва. Освен че Салла е старото име на село Блъсково до Освобождението, думата има турско-арабски корен, което означава нещо “чисто, добро, хубаво”. Да, това се вижда и с просто око.

В селото има и други забележителности като средновековна крепост Мухалийско кале, където е изсечен скален манастир, датиращ от XII - XIV в., там е и пещерата Тъпаните, но, както много от съкровищата на родината ни, тези места са почти недостъпни за средностатистическия пишман турист. Разбрахме, че собствениците на Салла Естейт – г-н Иванов и г-н Анастасов - са си обещали да направят достъпа до тези забележителности по-лесен. Няма как да не ги поздравим за това, както и за подкрепата им към местния фолклорен ансамбъл. Още едно доказателство, че целта на виното е да сближава хората.

Въпрос: какво е общото между офроуда и виното?

Лозовите масиви на Салла са разположени на югозападен склон, което позволява целодневното им огряване от слънцето. След кратко екстремно изкачаване в търбуха на Ленд Роувъра (не опитвайте това с лека кола) се озоваваме над самите лозя. Не оставаме равнодушни пред ветрилото от тучни масиви на Салла Естейт. Отглеждат се 4 бели (Ризлинг, Совиньон блан, Траминер и Шардоне) и 2 червени сорта (Каберне фран и Пино ноар).

Преди масивите на Салла, на това място е имало стари лозя, които са били изкоренени. Избата залага на качеството и търси професионалното мнение на французите от Guillaume Grapevine Nursery. След извършения подробен почвено-климатичен анализ и заключението, че условията са съвсем близки до тези в Бургундия, les français правят предложение за засаждане на точно тези 6 сорта.

Въпреки ограниченото си производство – 20 000 бутилки годишно – от Салла знаят, че не количеството е важно, въпреки вечния конфликт между агрономи и технолози. Вината им се разпространяват ексклузивно по ресторанти и то основно във Варна, с малки забежки към Пловдив и София. Българското Черноморие изведнъж ни се струва по-хубаво.

Връщаме се в самата винарска изба, за да хвърлим поглед и на производствения процес. Гроздето се бере ръчно, след което се обработва по усмотрение на енолога. А ето тук става магията на ферментацията.

Тъй като посетихме избата малко преди гроздобера, всички вина бяха бутилирани с изключение на Каберне фран, което отлежава 12 месеца във френски дъб.

След като си поговорихме още малко за бутилирането, предимствата и недостатъците на корка и винтовите капачки, продължихме към апотеоза на посещението – дегустацията.

Междувременно, докато крачим към заветната си цел, задължително трябва да споменем, че Салла Естейт разполагат с база за продължителен престой общо 18 души, позволяваща възлюбения от нас винен туризъм.

Правилото за предварителна уговорка за посещение обаче остава, тъй като хотелската част (с всички екстри, включително Интернет) и “кръчмата” ще работят само за вас – персонал на пълно работно време няма. И това, ако не е бутиково изживяване!

Но да не се отплесваме!

Дегустирахме две бели вина, едно розе и едно червено вино. От белите опитахме италиански Ризлинг 2011, с характеристики, доближаващи се повече до Шардоне. Технологията на производство не включва настойване или батонаж. Консумира се младо и добре охладено, но вие си знаете.

Траминерът носи типичните за сорта вкусови и ароматни характеристики. Останахме изненадани, че много хора се мръщят на този сорт. Нашите сърца са отворени за всички хубави вина.

Дегустирахме и невероятното розе на Salla Estate (30% Пино ноар и 70% Каберне фран). И понеже очарованието ни остави без дъх, нека просто цитираме експерта: “Ароматът е добре изразен, с акценти на ягоди, нюанс на вишни, долавят се нотки на цитруси и цветя. Вкусово е много добре балансирано, с нежно и дълго тяло, приятна свежест и дълъг финал”. Абсолютно!

Самото розе, както и Salla White, което опитахме на един по-късен етап (купаж от всички четири бели сорта, отглеждани от избата) са нови за 2011 г.

И да, отличаващият се етикет на Salla White е на Йордан Желев, като вече знаете защо конете са на почит в имението.

Всички вина на избата се продават на цени от 18-21 лева, като някои от тях се разпространяват и в бутилки от 375 ml на цена под 10 лева. Честно казано, откакто натрупахме малко знания за ценообразуването в индустрията и понаучихме това онова за тапите, етикетите и бутилките, цените на вината придобиха друг смисъл. Всичко в една бутилка има значение!

Но защо да не се върнем обратно към дегустацията?

От червените вина опитахме Пино ноар 2011. В допълнение към букета от горски плодове и “суха есенна шума”, посрещнал сетивата ни, трябва да отбележим и изчерпаните вече количества – факт, който говори сам за себе си. Важното е, че от този сорт можем да очакваме все по-хубави резултати в бъдеще, когато лозята започнат да дават най-доброто от себе си. Успехът на Пиното е споделен и от този на Каберне фран. Споменахме ли вече “бутикова” изба?

Тръгнахме си с погалени небца и пълни сърца. Естествено и с няколко бутилки вино, които свободно можете да закупите от избата.

Салла създава едно “чисто, хубаво и добро” усещане за гостоприемство, професионализъм и сърцатост. Задължителна дестинация за всички ценители на хубавото вино, природата и приятелите.

А сега, всички по конете и в галоп към Блъсково!

Подсказка от Еносиасти: Не пропускайте да попитате за домашното сирене и хляб. Ще ни благодарите по-късно!