0
0
0
s2smodern

Полет във времето над лозовите масиви на България

След продължителни разсъждения над въпроса къде можем да открием над 7000 вина, събрани на едно място, повече информация за историята на виното в България и едновременно с това да попаднем на уникално място за дегустации, стигнахме до единственото възможно заключение: Музеят на виното в Плевен.

Няма да крием, че не разполагахме с особени познания за самия град, затова стриктно спазихме инструкциите на хората от музея как точно да стигнем до него, скарахме се леко с една лелка на поредния светофар, за да обсъдим кой от къде е, и се озовахме в Парк Кайлъка.

Оказа се, че мястото е красив естествен каньон и защитена местност, която е дом и на единствения в света музей на виното, разположен в пещера. Както ви препоръчахме неотдавна в една от най-успешните статии на Еносиасти на всички времена, посетихме мястото на път за морето (наричаме го винен туризъм в действие) и бяхме приятно изненадани да попаднем на тази врата в скалите, която ни накара да тръпнем в очакване на пазените от масивните ѝ крила винени тайни. Сезам, отвори се!

Пещерата е естествена в началото си, след което продължението ѝ е издълбано във формата на Георгиевски кръст за храброст, тъй като идеята била там да се помещава Музеят на руската бойна слава. Високата влажност в пещерата, обаче, станала причина такъв паметник да стане именно Плевенската епопея.

Музеят е резултат от работата на екип от български и френски архитекти, енолози и музейни експерти, което си личи в композициите от масив и ковано желязо. Без да сме експерти, но като автори на блог за вино, доверявайки се на вроденото си чувство за естетика, можем да кажем, че мястото те грабва. Централната маса за дегустации е прекрасна, а температурата и влажността в пещерата дават своя естествен принос към атмосферата за една по-вълнуваща дегустация. В тази връзка - вземете си връхна дреха, за да ви е приятно през цялото време.

Посещението започва по посока на часовниката стрелка, разглеждат се отделните зали, които имат различна цел в музея и, ако това е желанието ви, турът завършва с дегустация. Няма смисъл да се съмнявате, че нашият завърши точно така, но за дегустацията и усещането да се докоснеш до 100-годишна бутилка Мавруд, която можеш и да си купиш в музея – малко по-късно.

Освен с основната зала за дегустации, Музеят на виното разполага и с по-малка дегустационна зала, която наричат „Романтичната“. В залата има дълга маса, заобиколена с пълни дъбови бъчви. Не запомнихме точно колко предложения за брак са направени на тази маса, но според статистиката на музея, нито едно от тях не е било отказано. Още едно доказателство, че в света на виното, добрите истории допринасят за атмосферата.

След романтиката, турът продължава с малко история, целяща да напомни на българите и да разкаже на чужденците защо именно тук имаме основание да твърдим, че сме наследници на една от най-старите винени култури в цял свят – тази на траките. В музея може да видите снимки и реплики на значими съдове и съкровища, свързани с виното, които гарантирано ще ви изненадат и ще ви разкажат интересни факти. Вижте фотографии от гроздобер в България през 30-те години на 20ти век, както и на първото и единствено в България лозаро-винарско училище и до днес, което отваря врати именно в Плевен през 1890 г. През 1902 г. се открива и първият лозаро-винарски институт, едва пети в света, а година по-късно, отново в Плевен, е открита и първата професионална винарска изба на Балканите.

Не искаме да ви издаваме всичко, за да имате причина да посетите сами музея и да се насладите на уникалната обстановка. Ако все пак имате нужда от жокер, ето и нашия топ 13 на въпросите, чиито отговори съвсем спокойно можете да откриете там:

• С какво животно от дясната си страна винаги е изобразяван бог Дионис в античността?
• Защо българският Мавруд е пряко обвързан с коронацията във Великобритания?
• Кое, ако не Дом Периньон, е най-скъпото шампанско в света?
• Каква е разликата между надпис „Барик“ и “Premium oak” на етикетите на бутилки вино?
• От колко хиляди години преди французите по нашите земи се е блендирало вино?
• Къде е създаден хибридният червен сорт, наречен Сторгозия?
• Кой впечатлил гърците, като определил тракийското вино като „разходка през магия“?
• Как се подреждат хронологично боговете Дионис, Загрей и Бакхус?
• Защо на фиалата от Панагюрското съкровище има изобразени 72 различни лица на африканци?
• На кой сорт е бил любител Лучано Павароти, когато гостувал на Райна Кабаиванска?
• Как Никола Саркози е направил реклама на българския Мавруд?
• Защо Гъмзата с „червения етикет“ от соц времената е много търсена?
• От кое българско вино Уинстън Чърчил си поръчвал по 500 литра на година?

Следва разходка в енотеката на музея, където българските вина са подредени по винени региони, след което можете да разгледате и отлежаващите бутилки вино. Влажността в тази част на пещерата естествено достига до 85%, което е и сериозно предизвикателство към цялостта на етикетите на бутилките. Ако колекционирате вина или просто желаете да се докоснете до истински стари и редки експонати, произведени в България, там определено имате тази възможност, като всички вина се продават.

Някои от най-интересните за нас експонати бяха:

Мавруд, Асеновград, 1913 г.;
Мискет, Враца, 1912 г.;
Гъмза, Плевен, 1921 г.

Едно от най-ценните вина в музея е именно този Мавруд от 1913 г. , който ни накара с часове след това да фантазираме как хората са се грижели за лозята си, как са събирали гроздето, какво ги е тревожело и какво ги е радвало преди почти 100 години.

Преминахме и към същинската дегустация. Опитахме вина на избата-инвеститор, Chateau Kailaka, от сериите ”Мизия” и ”Вила Рустика”, като преди посещението си бяхме опитвали и вина от серията ”Emporion”. Сортовете, отглеждани от избата са Шардоне, Траминер, Ризлинг, Мускат, Совиньон Блан, Мерло, Каберне совиньон, Пино ноар, както и традиционните за региона сортове Кайлъшки Мискет, Тамянка и Гъмза. Опитахме интересен купаж – Шардоне и Совиньон блан от серията “Вила Рустика”, като скоро се очаква избата да пусне и своята серия ”Museum”. Вината на Chateau Kailaka можете да откриете и в магазините METRO.

От дегустацията можете да научите основни неща за процеса на дегустиране, дегустираните сортове и комбинирането им с подходящи храни. Музеят работи от сряда до неделя и входът е 6 лева с тур и кратък филм без дегустация, а с дегустация е между 10 и 15 лева, в зависимост от броя вина, които желаете да опитате. За всичко останало, можете да посетите уебсайта на музея. Разбира се, можете да си закупите и фаворитите от дегустираните вина на цени от избата и да си тръгнете в значително подобрено настроение.

Ето и нещо вдъхновяващо за финал, което научихме в музея: България е била четвъртата държава, приета в Лигата на винарите в Париж и сме били едни от най-големите производители на вино и износители за Западна Европа... преди да се преориентираме, естествено. А 1936-1937 година България е държала първо място в света по износ на вино. Какви времена само! И, за да се заредите с такъв тип емоции или просто да си купите 100-годишна бутилка, за да е пълна колекцията ви, грабнете приятели, запишете се за дегустация и се радвайте на това, че дядовците ни са правили вино, което е било познато на света, а траките са оставили наследството си именно по нашите ширини.