0
0
0
s2smodern

Сицилианското лято в София

Разярени от факта, че професиите ни за момента не позволяват отпуски от поне 3 месеца (а защо не и 4-5), решихме да разгледаме какво ново за нас можем да открием в София. Отдавна се канехме да посетим La Bottega и ето, че времето дойде. Прехвърлихме из паметта си имената на улиците в Лозенец и тутакси се озовахме на ъгъла на ул. “Милин камък” и ул. “Орфей” с очаквания за качествена италианска кухня и вино, естествено.

Както предполага името, La Bottega не е само ресторант, а и магазин, в който можете да намерите италиански вина (собствен внос – ние ги поздравяваме за внесеното/вносно разнообразие), паста (прясна и пакетирана), хляб, зехтин, кафе, типични колбаси и сирена, както и италиански десерти. Тук е времето, който обича тирамису да си вдигне ръката и да бърза към витрината, защото количествата са ограничени.

Освен вината и хранителните продукти, в La Bottega може да намерите и автентична сицилианска керамика, която да ви кара да се чувствате по-близо до Италия всеки ден. Периодично правят и интересни дегустации като дегустацията на зехтин, например, която с нетърпение очакваме да посетим скоро, за да научим нови неща и да затвърдим информацията, че зехтинът има значение.

Но да поговорим за вината. Те са само италиански и са разделени по региони, като силно застъпени са сицилианските вина. Всеки месец от La Bottega предлагат вино на месеца, което е специалната им оферта. Ние забелязахме едно червено и едно бяло за юли...

...но, както често ни се случва лятото, се спряхме на розе – сицилианско от Сира и по-точно Tasari, Cantina Caruso & Minini Marsala. Стори ни се нетипично и приятно изненадващо, затова потърсихме повече за технологията на производство и открихме това за Tasari. Ако сте ревностни почитатели на някоя реколта и я откриете в менюто, най-добре попитайте дали предлагат от същата или друга. Специално за розето, ние останахме приятно изненадани, че е по-младо от очакваното.

Местата на терасата са особено популярни през лятото и ако решите да сте там за вечеря или дори на по чаша италианско кафе или бутилка вино, не е никак лоша идея да си резервирате местата предварително, особено, ако такава маса има потенциал да ви бъде любима:

Управителката беше слънчева и, определено, мила, затова си поговорихме и за възможността за винен туризъм в Сицилия като дестинация, в която може да се открият много неочаквани съкровища. След това се настанихме отвън и заразглеждахме менюто. За основно решихме да опитаме мидите по сицилиански (с целина, магданоз, лук и моркови), ризотото с манатарки и спагетите със зехтин, чесън и чили и останахме удовлетворени. Що е то италианска кухня и има ли тя почва у нас? Знае ли останалата част от света как се прави истинска италианска пица и прясна паста? Очевидно да, стига да попаднете на правилното място.

Докато разглеждахме вината, забелязахме и една свободно преминаваща пица, която ни накара да съжаляваме, че има такова понятие като ограничен капицет за вместимост на стомаха. Нищо, друг път!

Като ще правим ревю, просто трябваше да си поръчаме и десерт. Направихме го заради вас! Отново заради вас искахме да пробваме и нещо типично като тирамисуто, например, за да ви кажем дали е добро, но ето я и изненадата! Никой от екипа ни не си пада по тирамису (не ни съдете, все пак всички обичаме вино), затова се доверихме на чувството си, че Касатина Сичилиана (домашно приготвен десерт от пандишпан, крем от рикота със сушени портокали и вино марсала, покрит с марципан от бадеми и шам фъстък) в менюто звучи чудесно. И наистина беше така... разкошна, а ние рядко ядем торти също така! Чак когато разглеждахме снимките си за ревюто осъзнахме, че предлагат този десерт и опакован за вкъщи в хладилната витрина. Ох, не, ще трябва отново да преодолеем задръстването на Кулата съвсем скоро!

Заключение: Вечеря за двама с бутилка розе и сицилиански пълнозърнест хляб за вкъщи: 50 лв. Обслужването: приветливо и без усложнения. Обстановката: уютна и артистична. Преживяването: лятно и еносиазирано.

Ако и вие все още не сте на почивка или, още по-лошо, вече сте се върнали и каквото било – било, огледайте се: някъде в квартала или на не повече от няколко километра от вас има едно специално място, за което още не знаете – част от предимствата на това, че България е малка страна. Насладете се!