0
0
0
s2smodern

Звезда на испанските бутикови изби

За никого не е тайна, че освен виното си, Испания има какво да даде и на хората с чувство за пространствена естетика. Ако обичате да пиете вино, докато окото ви се наслаждава на изключителни архитектурни форми, стягайте багажа за страната на коридите или просто отворете Еносиасти. Представяме ви Bodegas Portia.

Избата Bodegas Portia (б. а. “bodegas”, исп. – “винарска изба”) се намира в Рибера дел Дуеро (Ribera del Duero) в испанската провинция Кастилия и Леон, на приблизително 150 км (2 часа) северно от Мадрид. Архитектурният проект за избата е дело на Foster + Partners и е собственост на Grupo Faustino, произвеждащи вина още от далечната 1861 г.

Избата е създадена с мисъл за перфектната функционалност на различните си части, оптимизирани посредством употребата на благородни материали: бетон, дърво, стомана и стъкло. Общата й разгърната площ е 12 500 кв. м., разпределенa в рамките на три етажа. Самата сграда има формата на звезда с три върха, отговарящи на трите различни фази във винопроизводството - винификация, ферментация и отлежаване.

Крилата, съхраняващи бариците и бутилките, са частично вкопани в земята, с цел постигане на най-благоприятни природни условия за отлежаване на виното, докато ферментационното крило е открито, позволявайки освобождаването на въглероден диоксид. Винарната използва наклонения терен, спомагайки движението на гроздето в самата сграда, което повишава ефективността и свежда увреждането на зърната до минимум. Производственият капацитет на винарската изба Bodegas Portia е един милион бутилки годишно.

Централната част на избата, която служи и като разпределителна за събраната реколта, играе също ролята на координационен център и предлага магазин за вино, зала за дегустации, аудиториум, зала за конференции и кафене.


ВИНАТА

Bodegas Portia произвежда вино от собствени лозови масиви, разпростиращи се върху 160 хектара в сърцето на Рибера дел Дуеро.

Четирите бранда, предлагани от избата са:

• Ebeia Roble
• Portia Crianza
• Portia Prima
• Triennia

Всички вина са създадени от 100% Tinta Fina del País (Tемпранийо) и, в зависимост от бранда, отлежават в американски или френски дъб.

Вината на Bodegas Portia печелят награди в различни престижни международни конкурси като например “Най-добро Темпранийо на света” на изложението в Кьолн, Германия.


КАКВО ДА ПРАВИМ В BODEGAS PORTIA

Дегустации

Ако сте едни от късметлиите, физически успели да посетят винарската изба, не си и помисляйте да скучаете. Разбира се, Bodegas Portia предлагат очаквания от всички ни винен тур и то всеки ден без почивка. Турът включва дегустация на две вина и продължава около час и половина. Ако искате да запечатате преживяването си, разчитайте единствено на фотографската си памет. Снимки в самата изба не са позволени.

Ресторант

А защо да не поседнете в ресторанта на избата (също дело на Foster + Partners) след приключване на обиколката? Освен архитектурна, Bodegas Portia предлага и гастрономична наслада под формата на най-доброто от кастилската кухня с лек авангарден привкус. Менюто е предварително изготвено за вас (може да опитате типичното за региона “зелено” агнешко, патешко конфи с карамелизиран лук или печена треска) и е комбинирано с подходящото вино.

Хамон

В случай, че яденето и пиенето леко са ви поомръзнали (ако знаете как може да се постигне, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.), избата Bodegas Portia е приготвила изненадващо нестандартен курс за любителите на хамон (или просто на хладни оръжия), наречен “Курс по рязане на хамон за начинаещи”. Хващайте ножовете! Курсът ще ви даде професионален поглед върху различните техники за рязане на иберийски хамон (Гихуело) и съчетаването му с вина.

Балон

За почитателите на адреналина, избата предлага и тур до Bodegas Portia с балон. Той включва полет над лозовите масиви на избата в продължение на около час и тост с вино от избата за кураж. След кацането, гостите ще се насладят на лека закуска сред природата. Връщането в избата е съпроводено с обиколка на сградата и дегустация на две вина. Като капак на цялата прелест ви се полага и обяд в ресторанта на винарската изба с вкусно кастилско меню.

Пазаруване

Bodegas Portia дава възможност на всички, посетили избата и харесали продукцията (останаха ли хора от другия вид?), да закупят вина от нейния магазин. Там те се съхраняват при най-добрите условия, гарантиращи качеството на закупената стока.

Испания е достоен съперник в борбата за най-добра винена дестинация. Не забравяйте да зарадвате сетивата си и с другите ни предложения за винен туризъм там - Marqués de Riscal и избата Bodegas Ysios - и не му мислете много.

Интелигентните завършеци са ни тръпка, затова слагаме точката с цитат на архитекта зад Bodegas Portia, който казва: “Въпреки че както архитектурата, така и винопроизводството се стремят към иновативност, този проект протяга ръка и към традициите, работата с природата, гравитацията. Става дума за архитектура, която ще еволюира с климата и времето по същия начин, по който времето е основен елемент от винопроизводството."