Paint. Wine. Bar.

Представяме ви накратко едно ново откритие в София, където спокойно можете да се наречете артистични - Rosso.

Да надхвърлиш очакванията с лекота!

Песента “ay, ay, ay, a-a-ay, canta y no llores…” не излезе от главата ми по време на цялото пътуване. В спорадичните ми и кратки моменти на спокойствие още една песен неминуемо изскачаше в съзнанието ми - “Tequila-a-a! Та-та-та-та-да-та-та-та!”, защото някой все си я тананикаше тихичко или просто изкрещяваше “Текилаааа!” и всичко приключваше. Но нека цитирам точните думи на Спиди Гонзалес: "¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehaw!". И така, след като спомените ми станаха малко по-reposados, се получи много весела история за едни от най-емблематичните напитки и конкурси в света.

За първи път ви разказахме за Мáрян преди близо 5 години, а след това ви запознахме и с второто поколение в избата в лицето на Петър Иванов. Сега нещата (пък и вината) там са още по-вълнуващи.

Дефиницията на винен туризъм

Време е да излезем от writer’s block-а с нещо специално (пазим си го от миналото лято – така е като нямаш deadline). С това искаме да ви напомним, че времето за посещение на изби отново е тук. Вила Юстина несъмнено е фаворит в предоставянето на възможности за незабравими винени преживявания, не само защото неуморно работят по въпроса, а защото не им липсва въображение да бъдат съвременни пионери.

Винената листа на Клуб Пушкинъ е впечатляваща и ме остави с доста повдигната вежда, която не успях да хоризонтирам дълго след това. Четох, четох, четох и разбрах, че искам да ви разкажа за това място.

Отдавна не сме ви представяли заведения и причините са няколко. В повечето клубове/ресторанти все още се предлагат посредствени вина на дразнещо високи цени, а особено по-ексклузивните места те оставят с чувството, че непоканен си се приземил на рожден ден на някой виден илитерат с охрана. Самите сервитьори представят вината като бухалки, а ти си казваш: "Ей, бухалките не останаха ли в 90-те и това не беше ли преди 15-25 години?" В Пушкинъ усещането не е такова и се чувствам странно да го дефинирам с антипода му. Заговаряме се за този „феномен“ с един от собствениците и основен виновник за вида на винената листа - Васко Василев:

Winemakery Club

Когато пишеш и въобще живееш за виното, идва един момент, в който иноксовите съдове и аромата на джибри се превръщат в незабележима част от „декора”. В нашата версия на истина, изживяването „изба” буди пеперуди в стомаха, ако предлага някаква лична уникалност, онова зрънце различност, което те кара да я запомниш. В повечето случаи това са хората, които дават лице на виното с тяхното отношение и професионализъм. Когато, обаче, към уравнението се добави и една добра идея, всичко става още по-цветно.

Виното не е само магия

Учат ни да мечтаем смело, затова започвам веднага и леко, неусетно ви въвличам. „I have a dream” или още един ден да стигна до Дунава в рамките на България и там едно спретнато корабче да е посветило дейността си на това да ми покаже най-хубавите места по поречието и на двата бряга. Една-две изби, малко културни забележителности, хубава музика и приемлива храна от региона ще са ми достатъчни. Може би монотонен глас ще разказва истории за четниците, които преминали реката и ще включи някой стих на Ботев, след което ще каже същото на почти перфектни 5-6 чужди езика. Романтика, история и култура – нищо повече – ако ви харесва, качвайте се на борда. Речните круизи не са революционна идея, но отдавна поречието на Дунава и, до голяма степен, цяла Северна България не се свързват с думата „туризъм“, независимо от факта, че голяма част от историческата ни същност и природни забележителности се намират там.

Family Winery & Vineyards

Тайно (вече не) в екипа ни витаеше убеждението, че ние открихме Тамянката на Братанов в началото на годината, забихме едно знаме на върха и си казахме – „Наше е!“. Всички други късно, късно установиха, че я има, а ние повдигахме вежди – „Охо-о-о!“. Така се случва с малкото находки, които те е страх да не станат масови, но хубавото си е хубаво и е трудно, а и непростимо, да остане незабелязано. Истината е, че всеки придава голяма тежест на откритията, които прави сам за себе си, но това не означава, че в тази проза няма да откриете интрига. Напротив! Разказваме ви една история посветена на много интригуващи хора и вина.

Решили сме да прекараме почивните дни в района Южен Сакар (известен като Сакар и Източни Родопи), които се гордее с това, че става все по-обособена част от нашето обширно защитено географско указание „Тракийска низина“. Така, през друга изба, се свързваме с Илиана Коева, главен технолог на Шато Коларово (Chateau Kolarovo). Не стига, че ѝ отнемаме съботата, ами искаме и да дегустираме-е-е, да ни разказва-а-ат, да ни показва-а-ат… изобщо сигурни сме, че сме страхотна, незаангажираща компания и затова хората ни харесват (или имат далеч по-дълбоко скрити от очевАдните причини).

Словенската светиня

Йерузалем е нещо като словенския Belvedere. Не може да сте питали чичко Гуугъл за словенските вина, без да сте се натъквали на болезнената красота на лозята около селцето - достойни гледки за името на едно друго свещено място.

Рядка находка

Винарна Čurin – Prapotnik (Чурин-Прапотник) е олицетворение на самата Словения – скромна, откровена, безупречно чиста и действително заслужаваща времето ви. Може да ги откриете в селцето Kog (Ког), на един от хълмовете в региона Ljutomer Ormož (Лютомер Ормож). От едната му страна се намира прословутият Йерузалем, а от другата - Хърватия.

Ризлинг по словенски

От Stara Trta, за която разказахме наскоро, поемаме към близкото селце, наречено Malečnik, където търсим задължителната в нашия списък винарна Joannes Protner. Всъщност, нейните собственици са успели да се сдобият с разсад от Старата лоза (от сорта Žametovka – словенски червен винен сорт), с чието отглеждане са се заели преди две години. Скоро очакваме резултатите от този чудесен проект и впечатляващ начин да се запази жива една местна легенда.

400 години красота за най-старата лоза на светА

Марибор е вторият по големина град в Словения с впечатляващите 115 хиляди души население и замечтано разположение на река Драва. На картата гледайте в горния десен ъгъл, близо до границата с Австрия. Ако сме се ориентирали, да продължаваме.

Смисълът на семейството

Напускаме заоблената Горишка Брда и „Ščurek”. Както всеки път си мисля, че не може да намерим нищо по-хубаво, по-словенско и по-благо за душата. Даже съм на косъм да помоля да се прибираме, за да си допреживявам дегустацията в компанията на вината, които си купихме от „Щуреца”. Добре, че има и по-търпеливи от мен, които не ги е страх да ми се опълчат с „Продължаваме!”.

Симфония от вина

„Ščurek” („Щчурек” или в превод „щурец”) е следващата спирка от нашия тур на Словения. Тя бързо се превърна в любима ми семейна изба и тъй като вината им са невероятни, решихме да им дадем гласност и да споделим впечатленията си.