0
0
0
s2smodern

и един странен коктейл с информация

Със Светлин се запознаваме заради ракията. Освен собственик на Rakiashop.eu заедно със съпругата си, той е и единственият постоянно обучаващ по темата поне в градската софийска среда. Имала съм удоволствието да бъда на негов клас и установих, че е много приятно да видиш 40 души в компанията на дегустационно меню, няколко ракии и сериозен интерес в очите.

0
0
0
s2smodern

След връчването на медалите и грамотите от Concours Mondial de Bruxelles 2017 (CMB) на българските производители в Пловдив миналата седмица ви предлагаме един по-задълбочен поглед върху настоящето и бъдещето на конкурса през очите на Томас Костенобъл. Резултатите на избите ни надвишават очакванията, а през 2018 г. България ще бъде и домакин на Concours Mondial de Bruxelles Spirits Selection, което ще бъде невероятна нова възможност за страната ни, високоалкохолните напитки и имиджът ни на страна-производител. В интервюто с Томас Костенобъл ще научите много за един от най-добрите винени региони на Испания и втората страна по лозови насаждения, а именно Китай!

0
0
0
s2smodern

Свежо от CASAVINO

Ето и една винена персона, която не се нуждае от представяне, представяте ли си! Иван Македонски или както много хора биха казали: “О, да, CASAVINO на Скобелев!” Той е от хората, които смесват слушането с говоренето за виното и успяват да го съвместяват, защото разбират и двете страни на сцената. Винаги е удоволствие да си поговорим с него, но в този разговор се постарахме да научим много повече за личността Македонски.

0
0
0
s2smodern

Удоволствие е да ви представя колега винен писател – Хилари Зио. Тя също така е търговец на вино, консултант и… ами, винен човек, с когото е изключително приятно да се общува. Споделихме бутилка вино, дюнери и разходка из магическа София, последвана от няколко коктейла. Така че, въпреки всичките ми усилия да й докарам болки в стомаха, мисля, че посещението й тук все пак мина добре. Също така смятам, че пътуването й до България я е превърнало в заклет доживотен посланик на българските вина, особено след като прочетох впечатленията й в нейния бюлетин Unfiltered, за който силно ви препоръчвам да се абонирате. Нека ви разкажа тази нефилтрирана история, която започна в едно хотелско лоби поради липсата на по-добър сборен пункт след полета на Хилари.

0
0
0
s2smodern

За удоволствието да имаш аристокрация в чашата

Не съм си поръчвала Дарко такъв, какъвто беше, но такъв се оказа – като интригуващ коктейл – комплексен, свеж, с въображение и история... Зáщо? Защото смятам, че е изключително трудно да не го харесаш. С него наистина е свръх “easy” да се говори. Не затова мястото се нарича 5L Speakeasy Bar, обаче.

Сухият режим в САЩ е бил виновен за много неща, между които отчаяните съпруги, организираната престъпност и това хората да намират все по-креативни начини да се социализират на по питие. Смята се, че през 1925 г. само в Ню Йорк е имало между 30000 и 100000 “speakeasy” клубове, скрити зад фасадата на официални бизнеси. А ако ви притеснява неточната цифра, ви поздравяваме с една песен от 1922 г., за да ви се изясни периода и продължаваме напред.

0
0
0
s2smodern

Get Your Spirits Up

Артур Негеле е нашият лектор за WSET Level 2 Award in Spirits. Този чудесен човек има толкова много да ни научи и да ни разкаже. Когато го срещнах, не можех да не се възхитя на работната му етика, отношение към колегите и широк мироглед. Дадохме си произволно обещание да се видим за учебна сесия по-нататък в живота и ето го - няколко месеца по-късно той лети за София, за да преподава WSET Level 2 Spirits. За мен е удоволствие да ви представя приятел, стара душа и страстен професионалист, както и прекрасен човек … със или без стилната си брада - Артур Негеле.

0
0
0
s2smodern

Мисия лозар

Ако прочетете само едно интервю от Еносиасти, нека бъде това. Димитър Пешев е лозар от тези, които са учили в Колежа в Плевен по царско време, затова нека с чисто сърце го наречем един съвсем истински лозар. Бил е ръководител на Експериментална станция Варна и на 83 години е един от хората с най-значим опит в областта. Това интервю представя не само миналото на една личност, но е и най-подробната история на българското лозарство и винарство с дати, имена и сюжети, до която можем да достигнем в спомените на един човек.

Във Варна сме. Димитър Пешев ни посреща в дневната си. Горещо е и ние дружно ядем сладолед.

В този апартамент живея от 70-та година, започва той, сградата е на пет етажа, 105 са стъпалата. Всеки ден по два пъти се изкачвам задължително и гледам да вървя четири километра, защото съм на 83 години и трябва да се грижа за себе си. Още се мъча да помагам на младите хора. Роден съм на 9 май 1933 г.

0
0
0
s2smodern

Медали, пазари и силата в продуктите на културата

Като директор на CMB Spirits Selection Тиери Хайнс не е само експерт по високоалкохолните напитки. Той е човек с достъп до най-добрата информация в бранша и невероятен брой професионалисти само на един телефонен разговор разстояние, с които си говори на малко име – нещо, което много хора считат за страхотно, така че няма да ви затормозявам с личното си мнение. Когато научих, че той пристига в страната, за да връчи наградите от CMB Spirits Selection 2016 на българските производители, знаех, че сме открили точния човек, който да ни разкаже всичко, което искаме да знаем за световния пазар на високоалкохолни напитки в момента.

0
0
0
s2smodern

Винарна Орбелус – второ поколение

С Орбелус ви запознахме на откриването на новата им изба новата им изба през 2014-та година. Статията за тях „събра“ над 400 лайка още в първия си ден, но след няколко хакерски атаки и рестартиране на лайковете на Еносиасти, нещата са далеч по-скромни. Бих предпочела да си мислите, че статията беше написана феноменално, но истината е, че Орбелус имат много и много верни почитатели.

0
0
0
s2smodern

The Whiskey Time is Now!

Влиза един еносиаст в офиса на Maxxium, България и вижда десетки бутилки наредени в приемната... Така започва това интервю и вече ми харесва! Сядаме и си казваме наздраве с ром. Не било случайно. Там било така! Отлично! Задавам въпросите си на Владимир Николов, Head of Marketing and Sales (his baseness card tells me) и един от основните организатори зад Whiskey Fest-а. Уж съм отделила само един въпрос на тазгодишното издание, но се оказва, че с всеки следващ изниква по нещо още по-ново и недоизказано за Whiskey Fest 2016. Затова за пръв път в това интервю, търсете кехлибарения цвят и се убедете сами, че има смисъл да сте в Sofia Event Center за петото издание на Уиски Фест София на 28, 29 и 30 октомври.