В момента Константинос Лазаракис е единственият Master of Wine на Балканите, но като изключим титлата, както ще се уверите след малко, той е изключително приятен събеседник, джентълмен и очарователен по един особено гръцки начин. Той тъкмо пристига от London Wine Fair, където е популяризирал най-новите постижения на българските и гръцките винопроизводители (благодарим му за това), за да бъде председател, съдия и лектор на майсторски клас на Балканския Винен Конкурс и Фестивал (BIWC) 2014 (7-ми и 8-ми юли).

Човек не трябва да си мисли, че знае всичко по дадена тема

Срещнахме ви за първи път с Неда Проданова от страниците на Еносиасти преди близо две години. Истината е, че всяка нова наша среща с нея ни кара да искаме да научим повече за виното. Ако познавате Неда Проданова, то вероятно това усещане не ви е чуждо, а ако научавате за нея от нас, то това, което правим наистина има смисъл.

Този път с Неда говорим за личните предпочитания на един енолог, способността й да остава безпристрастна в работата си, промените на пазара на виното, общуването с маркетолозите на избите и продажбите.

Качеството е най-важно

Ето го и обещаното интервю с Алегра Антинори (Allegra Antinori). В него ще научите повече за историята на семейство Антинори, както и за настоящето и бъдещето на бранда Маркези Антинори (Marchesi Antinori). Ще си поговорим за експериментирането в сферата на винопроизводството и отговорността на големите винопроизводители. Ще разберете към какви характеристики на вината се стреми и как се разраства един глобален и успешен семеен бизнес. Всичко това се случва в новата изба Antinori nel Chianti Classico, за която ви разказахме наскоро.

Ръката зад етикета

Прекъсваме по спешност италианската ни афера с едно ексклузивно интервю с Йордан Желев, The Labelmaker. Ако случайно не знаете кой е Йордан Желев, може да започнете четенето тук.

Любимо занимание ни е периодично да го ръчкаме да ни запознае с най-новите си проекти. Обикновено получаваме отговор свързан с non-disclosure agreements и други чуждици, но поняяяяяяяяякога успяваме да го уловим в добро настроение и дори да го накараме да ни покаже нещо НЕВИЖДАНО ДО СЕГА.

Тенденциите в българската винена индустрия са положителни

Цвета Тановска и Катя Йончева, автори на първия “Каталог на българското вино”, ни приютиха за едно приятно интервю на любимата ни тема. Освен за тривиалния, но извличащ интересни истории въпрос “Как започнахте да се занимавате с вино”, говорим за нишата, която каталогът на българското вино покрива и общото ни желание за развитие на винения туризъм в България. В хода на разговора установяваме, че най-продуктивното време за работа на авторите са малките часове на нощта, а отговорността на екипа, с който авторите дегустират включените в каталога вина, правят задачата по списването му още по-приятна.

Искам хората да научат повече за българските вина

Кристи Кентърбъри е една от малкото жени-професионалисти в света с престижната степен Master of Wine.  Тя успява да балансира в напрегнатото си ежедневие ролята на винен журналист, жури и лектор.  Макар да живее в Ню Йорк, по-често може да я видите на популярни винени събития в различни точки на света.

Успяхме да се вмъкнем в програмата й по време на Балканския международен винен фестивал 2013 в София и да си поговорим за българските вина, ангажиментите на един Master of Wine и успешната кариера.

Тук сме, за да разкажем историята

Джейми Гууд е британски писател и блогър с докторат по биология. Той пише статии за виното в The Sunday Express, Harpers, The World of Fine Wine, Decanter, GrapesTALK и Sommelier Journal. През 2005 г. печели наградата "Glenfiddich Drink Book of the Year" с книгата си "Wine science: the application of science in winemaking".

Джейми Гууд стартира блога си "The Wine Anorak" през 2001 г. Wine Anorak е считан за един от най-добрите винени блогове.

За сериозните теми с усмивка

Ще ви запознаем с един от енолозите с най-сериозен опит у нас – г-жа Снежана Мутафчийска. Тя е работила в Домейн Бойар и Катаржина, а в момента е главен енолог и директор на Домейн Менада. Винаги можете да я познаете, дори да не сте я виждали преди – тя вероятно е най-усмихнатият човек на всяко винено събитие у нас, независимо от огромната отговорност, която носи. Нейната компания в разговори за виното е нещо, което можем да ви пожелаем. Възползвайте се от тази препоръка, ако имате възможност – тя обожава да говори за вино и определено има какво ново да ви каже.

Няма как да скрием, че по пътя за Меди Валей се опитвахме да се подготвим психически за среща с една от най-очарователно чепатите личности във винопроизводството у нас. Успокоявахме се, че освен непредсказуем и директен, той е и страшно талантлив, затова трябва да слушаме и да попиваме, докато можем да издържим. Обичаме предизвикателствата, но в интерес на истината най-приятната част от работата ни по Еносиасти е, когато тя ни срещне с непознати хора, с които се оказва удоволствие да водиш разговор на чаша вино. За наша радост, така беше и в този случай. Без повече предисловия, ето какво ни каза Стойчо Стоев.

Фотография в Шанхай

Честно казано с Евелина Господинова се познаваме от няколко хиляди години, но дори и така бяхме сигурни, че няма да знаем отговорите на повечето от въпросите ни към нея. Решихме да ви запознаем с личността ѝ, защото тя е изпълнена с ентусиазъм, пробива на далечни пазари и дори понякога пие вино. Отначало мислехме да сложим заглавие – лозунг от типа: „Българка преуспява в чужбина“, но би било доста пост-соц, а и тя ни забрани официално. Ще кажем само, че сред клиентите ѝ са Starbucks, Elle Girl и Made.com. Останалото научете от самата нея.

Продължаваме с част втора от интервюто с Йордан Желев, a.k.a. The Labelmaker, в която той говори за живота на един известен дизайнер на етикети. Първа част от интервюто може да прочетете тук.

Какво Ви вдъхновява и как намирате вдъхновение за всеки нов проект?

Най-голямото ми вдъхновение идва от факта, че това, което правя, ми харесва страшно много. Това е огромен генератор на идеи, желание за работа, старание, последователност.

Enosiasti пак са на море (значи тези почват много да ме дразнят), но, както обикновено, го правим заради вас и даваме мило и драго да ви разкажем за всичко, свързано с виното, което откриваме по родното ни Черноморие.

Неотдавна бяхме помолили Йордан Желев, The Labelmaker, за интервю и сега грабнахме възможността да го изведем от работната му среда и да си поговорим сред “дивата” красота на морската ни столица. Ето какво ни разказа той...

Част 1 на интервюто с г-жа Неда Продановa можете да прочетете тук.

Ще успеем ли да съхраним българските сортове и какво се прави в тази насока?

Лично за мен това е въпрос, на който не съм си дала отговор, защото, за съжаление, българските сортове нямат толкова голям потенциал за производство на качествени вина и ще обясня защо.

Видяхме се с г-жа Неда Проданова на една дегустация в Casavino преди няколко седмици. Бяхме изкарали нейн курс по дегустация и останахме приятно изненадани, че се съгласи да се чуем, за да ни даде интервю. Събрахме смелост, обадихме се и съвсем скоро се срещнахме в уютен столичен бар. Знаехме какво да очакваме от нея: професионализъм, информираност и елегантност, но получихме много повече. На себе си пожелаваме да имаме нейното излъчване, когато пораснем, а на вас – приятно четене!