В подготовка за голямото събитие!

Робърт Макинтош (РМ) от thirstforwine.co.uk и Райън Опаз (РО) от catavino.net са хората зад Digital Wine Communications Conference (DWCC). В началото присъстващите на конференцията не са били повече от 30. Компанията на Робърт и Райън се нарича Vrazon - име, вдъхновено от френското „véraison”, означаващо промяната на цвета на гроздовите зърна, използвани за производството на вино, но вие веднага направихте връзката, нали? Нещата за Боб и Райън изглежда „узряват” напоследък след като тазгодишното, осмо, издание на конференцията ще събере повече от 250 световни винени писатели и експерти в Пловдив, България! В качеството си на горди родни блогъри успяхме да поговорим с екипа на Vrazon и да разкрием част от многото им лица.

Сомелиер на… родината.

Професия сомелиер? Задраскайте това. Призвание сомелиер е значително по-уместно определение за Марин Атанасов. От около година и половина ми се искаше да направя интервю с човек, работещ в сферата, а за да стане това, ми беше нужен единствено… ами - сомелиер. В този период имах немалко възможности, но така и не попаднах на персонаж, който да илюстрира идеята зад професията, за да можем да ви кажем „ето това е то!“

За Glarus и крафт бирата

Днес сме в Слънчево до Варна (да не се бърка със „слънчева Варна“, защото това е друго, недалечно населено място). Отдавна сме наясно, че искаме да научим повече за крафт (craft) бирата, тъй като това е предпочитаната напитка на много винени специалисти извън професионалните им задължения. За целта се озоваваме пред пивоварна „Glarus”. Деян Иванов ни посреща и ни показва пивоварната, докато наоколо (не толкова) тихичко се пълнят кегове. След няколко кадъра се отдаваме на задълбочен бирен разговор.

MW, More than Words

Срещата ни с Керълайн Гилби, MW беше всичко, на което се надявахме. Тя е човек, който може да слушаш с часове на тема вино, ако програмата и търпението й го позволяват. На този етап съм убедена, че 50% от титлата Master of Wine се присъжда за огромни познания в областта на виното, а останалите 50% - за невероятни комуникационни умения. Е, може блендът да не е точно в съотношение 50:50, но е близко. Тези хора (без да дискриминирам) имат удивителната способност да разговарят с всякакви чудаци (или „фрикове“, както казва един приятел) - организатори, винопроизводители, журналисти (без да изключвам себе си) с техните си планове, провокации и особености. На живо Керълайн е деликатна, чаровна и запомняща се дама със суперсилата на Master of Wine, която носи с лекота и елегантност по свой собствен, много британски, начин. И, да, може да се каже, че точно това означава да си истински професионалист, но както често се случва във винената индустрия (и Керълайн не прави изключение), тя влага много повече душа и стил в това, което прави, вместо просто да си върши работата добре.

Две десетилетия в бизнеса и новия BIWC 2015

Точно на 20-тата годишнина от първия ѝ работен ден в Домейн Менада се срещаме с Галина Нифору - една от несъмнено най-дейните личности в българската винена индустрия. Тя е човекът зад Balkans International Wine Competition BIWC, фестивала Августиада, председател е на Управителния съвет на Асоциацията на българските износители на вино BWЕА и собственик на консултантската фирма OINORAMA Wine Consulting. Много имена, много съкращения и, след секунда, много цифри. Така е в компанията на Галина Нифору.

ОтПравна точка

Ивана Мурджева е адвокат. Тя е човек с амбиции и упоритост, първооткривател и пътепроправник в тясно специализираната сфера на виненото право. Статичното положение не й е присъщо и за нея „няма невъзможни неща”. Занимавала се е с история на изкуството, работила е в Националната лозаро-винарска камара, а от няколко години насам е впрегнала юридическите си познания в опити да придаде на българското вино една по-организирана и целенасочена форма на регионално ниво. Срещаме се без предварително планирани въпроси и получаваме нейната обширна и интригуваща гледна точка за българския винен сектор, биопроизводителите и едно специално радиопредаване.

Виното гради мостове за цял живот

„Добър ден” и ръкостискане. Кафе и чай във винения бар. Микрофонът е на мястото си, а на нас ни отне по-малко от 5 минути истински да харесаме непринудената Екатерина Гаргова.

Красотата и добротата във виното

В добрите специализирани магазини за вино по света е нормално да откриете бутилки с етикет GAJA. Обикновено те са част от тези, които се съхраняват в специални камери, ограничени са като количество и са изложени по начин, който без съмнение говори, че именно те са сред най-отявлените представители на италианското вино. След като вече бяхме посетили няколко от най-добрите изби в Италия, знаехме, че няма как да обрисуваме пълна картина без разговор с Gaja за есенцията и бъдещето на вината на избата. Имахме шанса да получим отговори от Гая Гайа (Gaia Gaja), дъщеря на известния Анджело Гайа – патриархът на едноименната изба, в специално интервю за Еносиасти.

Срещам се с г-н Мандур след кратко обаждане, в което се разбираме да се видим в петък следобед – няма други опции. Ясно е, че става дума за много зает човек, който успява да свърши всичко. Сядаме в едно от офисните помещения. Той отваря Еносиасти и започва да разглежда. За няколко секунди се чувствам като на интервю за работа и, по думите на едно модно предаване от миналото, започвам да се чудя на какво да заложа - на елегантна изтънченост или на изтънчена елегантност. Избирам второто.

Tête-a-tête с клиента

В търсене на истините за търговията с вино у нас от различни гледни точки, неизбежно ви срещаме със специализирана верига магазини. Двууменето между основните заподозрени в категорията беше сериозно, но ми трябва решение и избрах Vinello по няколко причини. Не знаех много за тях, имах добро мнение за селекцията им на български и италиански вина плюс някой по-специални алкохолни напитки, които си купувам рядко. Никога не бях ходила на събитие, организирано от тях и липсата на карта за лоялен клиент не ми даваше чувство на принадлежност към марката, признавам си. Исках да намеря отговорите и на тези въпроси.

Поглед в бъдещето

Търсенето ни на различни гледни точки върху търговията с вино у нас, ни отвежда до един по-различен и модерен канал за дистрибуция – онлайн търговията. Избрахме да говорим с Димитър Николов, създател на apollowine.com – сайтът, който през последните две години заслужено доби популярност благодарение на впечатляващата си селекция и, сигурни сме, многото усилия от страна на създателите си. Дали гледаме в бъдещето на търговията с вино ще покаже времето, а ние ви показваме как би могло да изглежда то.

Големият търговец на малката изба

Димитър Костов! Първото име, което изникна в съзнанието ми, когато решихме да направим серия от интервюта на тема търговия с вино. За тези от вас, които не го познават, той е един от най-слънчевите хора наоколо и фактът, че е търговец на вино е напълно второстепенен. Не се шегувам! Ако това бяха 60-те години в Щатите и той продаваше от врата на врата прахосмукачки, щяхте да имате поне 5, купени от него, убедени, че това са най-смислените ви покупки. Димитър Костов е толкова позитивна и приятна компания, че няма как разговор с него да бъде възприет точно като работа. Това и възнамерявам да направя – просто ще проведем приятен разговор за вино. Какво може да се обърка?

Soul Kitchen – храна за размисъл, храна за душата

София. Ул. ”Кокиче” 13 в Лозенец. Виждам изящна табела, на която пише SOUL KITCHEN *fresh and tasty food* Пристигнах и то с надеждата за едно също толкова свежо и вкусно преживяване.

Екипът ни посети мястото за пръв път през летните месеци. Атмосферата ни допадна веднага, но това не е достатъчно условие да останем доволни. Истинското изпитание е винената листа.

Пет гледни точки

Този месец дръзко и ребром ще ви запознаем с комерсиалното лице на винената индустрия у нас. Ще засегнем неприятни теми и ще прочетете много откровения, които се надяваме да накарат повече хора да работят за подобряването на средата, в която се срещат производители и клиенти. Ще ви покажем пет различни гледни точки на пет различни типа търговци. Постарали сме се да открием положителни модели на работа, които водят до добри финансови резултати и, отново, по-добра, по-разбираема, по-прозрачна и по-позитивна среда.

В момента Константинос Лазаракис е единственият Master of Wine на Балканите, но като изключим титлата, както ще се уверите след малко, той е изключително приятен събеседник, джентълмен и очарователен по един особено гръцки начин. Той тъкмо пристига от London Wine Fair, където е популяризирал най-новите постижения на българските и гръцките винопроизводители (благодарим му за това), за да бъде председател, съдия и лектор на майсторски клас на Балканския Винен Конкурс и Фестивал (BIWC) 2014 (7-ми и 8-ми юли).