0
0
0
s2smodern

Oenologie! C'est la vie.

С Мария Стоева се запознахме това лято в изба BRATANOV. Поне за това сме ви разказали :). Улучихме я в началото на кариерата й като самостоятелен млад енолог - свежа и съвсем наскоро завършила във Франция.

Представяме ви я в един много вълнуващ за самата нея момент.

0
0
0
s2smodern

За съвременните петилетки

Тъй като вече не съм на 30, постепенно откривам в себе си симптоми за сбабичосване, като например това, че съм започнала да съдя за хората по децата им. Тази есен посетих изба Марян (Maryan), за което все още не сме ви разказали в Еносиасти, защото се опитваме да усъвършенстваме изкуството на отлагането във времето, но връзката с това интервю е, че там се запознах с по-големия син на собствениците. Казах си „Какво добро дете, значи родителите му трябва да са направили нещо, което си заслужава“. Изобщо-о-о… това е само началото – следващата стъпка е да започна да смуча по половин лукче, а останалото да си опаковам за друг ден. Толкова съм стара, че на всички участници им беше неудобно и настояваха да им говоря на „ти“, затова ставате свидетели и на първите ни интервюта „на ти“, НО по същество.

0
0
0
s2smodern

В 10 лица

За коледните и новогодишни празници в Еносиасти се заехме да направим подарък на всички вас, а какво по-хубаво от добри новини за бъдещето на българското вино и то х10! Всеки ден от утре до Нова година ще публикуваме по едно интервю с ново лице на българското вино.

0
0
0
s2smodern

Един „луд пианист" между Лондон и България

Срещам се с Иво Върбанов няколко часа преди да отлети на Север…о…запад. Бил е тук за гроздобера, дегустация на вината му и концерт „among other things”. След малко заминава за Лондон и се замислям дали нямаше да е хубаво да се видим на летището – малко интервю, малко шпионски филм с подаване на пликове под масата и съмнителни погледи към летищните власти. Добре де! Поне снимка на фона на излитащи самолети, за да можете да се потопите в атмосферата.

0
0
0
s2smodern

„Да споделяме добрите новини за виното"

Поздравленията са напълно в реда на нещата! Три пъти „Ура!". С гордост ви представяме чисто новия Master of Wine и истински командир Янис Каракасис. Под негово ръководство имахме удоволствието да учим в WSPC в Атина през септември тази година, така че бе неизбежно да го помолим за интервю и да го представим на една по-широка аудитория. Ние определено препоръчваме да се насладите на това интервю с чаша Винсанто в ръка (ще разберете защо след малко), но ако такова липсва в резервите ви, просто си налейте любима напитка и четете нататък!

0
0
0
s2smodern

В подготовка за голямото събитие!

Робърт Макинтош (РМ) от thirstforwine.co.uk и Райън Опаз (РО) от catavino.net са хората зад Digital Wine Communications Conference (DWCC). В началото присъстващите на конференцията не са били повече от 30. Компанията на Робърт и Райън се нарича Vrazon - име, вдъхновено от френското „véraison”, означаващо промяната на цвета на гроздовите зърна, използвани за производството на вино, но вие веднага направихте връзката, нали? Нещата за Боб и Райън изглежда „узряват” напоследък след като тазгодишното, осмо, издание на конференцията ще събере повече от 250 световни винени писатели и експерти в Пловдив, България! В качеството си на горди родни блогъри успяхме да поговорим с екипа на Vrazon и да разкрием част от многото им лица.

0
0
0
s2smodern

Сомелиер на… родината.

Професия сомелиер? Задраскайте това. Призвание сомелиер е значително по-уместно определение за Марин Атанасов. От около година и половина ми се искаше да направя интервю с човек, работещ в сферата, а за да стане това, ми беше нужен единствено… ами - сомелиер. В този период имах немалко възможности, но така и не попаднах на персонаж, който да илюстрира идеята зад професията, за да можем да ви кажем „ето това е то!“

0
0
0
s2smodern

За Glarus и крафт бирата

Днес сме в Слънчево до Варна (да не се бърка със „слънчева Варна“, защото това е друго, недалечно населено място). Отдавна сме наясно, че искаме да научим повече за крафт (craft) бирата, тъй като това е предпочитаната напитка на много винени специалисти извън професионалните им задължения. За целта се озоваваме пред пивоварна „Glarus”. Деян Иванов ни посреща и ни показва пивоварната, докато наоколо (не толкова) тихичко се пълнят кегове. След няколко кадъра се отдаваме на задълбочен бирен разговор.

0
0
0
s2smodern

MW, More than Words

Срещата ни с Керълайн Гилби, MW беше всичко, на което се надявахме. Тя е човек, който може да слушаш с часове на тема вино, ако програмата и търпението й го позволяват. На този етап съм убедена, че 50% от титлата Master of Wine се присъжда за огромни познания в областта на виното, а останалите 50% - за невероятни комуникационни умения. Е, може блендът да не е точно в съотношение 50:50, но е близко. Тези хора (без да дискриминирам) имат удивителната способност да разговарят с всякакви чудаци (или „фрикове“, както казва един приятел) - организатори, винопроизводители, журналисти (без да изключвам себе си) с техните си планове, провокации и особености. На живо Керълайн е деликатна, чаровна и запомняща се дама със суперсилата на Master of Wine, която носи с лекота и елегантност по свой собствен, много британски, начин. И, да, може да се каже, че точно това означава да си истински професионалист, но както често се случва във винената индустрия (и Керълайн не прави изключение), тя влага много повече душа и стил в това, което прави, вместо просто да си върши работата добре.

0
0
0
s2smodern

Две десетилетия в бизнеса и новия BIWC 2015

Точно на 20-тата годишнина от първия ѝ работен ден в Домейн Менада се срещаме с Галина Нифору - една от несъмнено най-дейните личности в българската винена индустрия. Тя е човекът зад Balkans International Wine Competition BIWC, фестивала Августиада, председател е на Управителния съвет на Асоциацията на българските износители на вино BWЕА и собственик на консултантската фирма OINORAMA Wine Consulting. Много имена, много съкращения и, след секунда, много цифри. Така е в компанията на Галина Нифору.