0
0
0
s2smodern

Concours Mondial de Bruxelles пристига в България… и може да e по-вълнуващ от този в Бордо!

За да ви предоставя повече актуална информация за Concours Mondial de Bruxelles (CMB) в Пловдив, който предстои съвсем скоро, се срещам с Томас Костенобъл на летище София. Ето няколко думи от кухнята на конкурса.

На първо място, защо България и защо сте тук в момента?

Предстои 23-тото издание на конкурса. Преди повече от 10 години решихме конкурсът да не бъде стационарен и да посещава различни и интересни държави-винопроизводители. Ние търсим смесица от винени региони и нещо модерно във всяка наша дестинация. Бях изключително изненадан, че много от професионалистите изразиха вълнение, когато нашият избор се спря върху Пловдив. Част от този ентусиазъм беше породен от любопитство, тъй като повечето хора са наясно, че България е важна винена дестинация, но иначе не знаят много за нея. Повечето от нашите гости идват, за да открият или преоткрият разнообразието и богатството на българското лозарство. Разбира се, има и много какво да се покаже извън лозарството. Пловдив разполага с добра инфраструктура за подобни мероприятия и мисля, че налице са всички фактори за едно успешно събитие.

0
0
0
s2smodern

Новините са повече от добри

На база на това задълбочено личностно изследване смятаме, че бъдещето на българското вино е в добри ръце. Зад него ще стоят вълнуващи хора, които няма как да се задоволят с посредствени вина. Те са образовани, продължават да се учат и пътуват достатъчно, за да имат реалистична представа къде сме ние на световната сцена. Та са мотивирани и вече са направили своя съзнателен избор - да участват активно във винената ни индустрия.

0
0
0
s2smodern

Да плуваш с големите акули

Милица Зикатанова е много млада, ако изчисляваме младостта по присъствие на духа. Срещаме се и ми казва: „Хайде на парапланер. Търся си човек!“. Опитвам се да ѝ обясня, че на тези години може да ме привлече, единствено ако излизането е леже-е-ерно - преди седем вечерта, за да се накарам да изляза и приключва не по-късно от девет и половина, за да мога да се наспя. Тя се смее много. Мисли си, че се шегувам. I wish!

0
0
0
s2smodern

Нещо ново всеки ден

Благой Кузмански е сомелиер, но не съвсем, тъй като се интересува от хиляди различни неща и се заема с тях едновременно. Работи много. Пътува много. Чете много. В синхрон с това е и изключително самокритичен, което определя като недостатък. Виното му е повече от страст, а освен от него, се интересува и от уиски. Дните, в които не научава нищо ново, според него са загубени. Да не губим повече време тогава и да ви запознаем.

0
0
0
s2smodern

Reality check на добрите новини

Не консумирайте това интервю преди да прочетете упътването! Ако все пак се нагърбите със задачата, ще ви трябва много шоколад и, вероятно, мента, глог и валериан. Изобщо субстанции, които да повишат нивото на серотонин, но да не ви позволят да вдигнете кръвно.

0
0
0
s2smodern

Винаги може повече

Гергана Тодорова е човекът зад сайта Winetours.bg, а от скоро е и горд собственик на Vinopolis - нов винен бар и отправна точка за винен туризъм в центъра на Пловдив. Редно е да споменем, че тя и сред малкото българи на ниво „Diploma” в WSET. Гергана е от хората, които са заложили всичко на винената индустрия и вярваме, ще е част от нейното бъдеще.

0
0
0
s2smodern

Ваня Агопян е второ поколение в бизнеса, което няма как да не включим във визията ни за „Бъдещето на българското вино“. Не я познавахме предварително и изборът ни беше повлиян от запознати личности в бранша, които я препоръчаха за събеседник с думите „Има какво да каже“. Въпреки впечатлението, че е много сдържан човек, усетихме желанието и потенциала ѝ да се развива в тази толкова положителна индустрия. С това интервю ще надникнете в настоящето на един образован млад човек, които прави първите си професионални стъпки, продължава да се учи и да трупа увереност.

0
0
0
s2smodern

Инвестирахме в историята

Това ще е едно неочаквано интервю за една от най-вълнуващите истории в съвременната ни винена индустрия. История за човек, които иска да възстанови една от най-старите български изби, спасил я е от друго бъдеще и прави плавни стъпки напред. Станислав Маринов е с мислене на предприемач и не разчита на случайности. Нагърбил се е с огромна отговорност, която в момента става и публично достояние. Не смятаме, че ще му е лесно, но повярвахме, че е човек, който може да успее да го направи.

0
0
0
s2smodern

Предизвикателството „Винен туризъм"

Тук няма как да се дърпаме – пристрастни сме и това си е. Medi Valley е мястото, на което прекарахме много време през изминалата година, работейки по проекта „300 и две“ и ни се иска да ви запознаем с всички. Само не ни питайте кога ще видите Епизод 2 – ще отговорим със „скоро“. Екипът в избата е много млад. Това включва Росица и технолозите Надя Илиева и Георги Петров, които ни търпяха, отговаряха на милионите ни въпроси и помогнаха правенето на вино в избата да е приятен процес.

0
0
0
s2smodern

Винопроизводството е занаят, не е нещо абстрактно

Продължаваме на тема „енолог“ с една млада надежда, която наричат „третия близнак“. Мирослав Гинев работи в Катаржина естейт, в компанията на голям екип, поне двама близнаци и меко-казано „top-notch“ оборудване. Запознах се с него по време на визитата на блогърите след края на DWCC 2015, а негова беше задачата да представи избата по отношение на масиви, инфраструктура и оборудване. Справи се отлично, без напрежение, а след обиколката на избата, дойде да поздрави всички на обяда, извини се и си тръгна, за да си довърши работата. Това се очаква от енолог по време на кампания, а ето и какво друго можете да очаквате от него.