Concours Mondial de Bruxelles пристига в България… и може да e по-вълнуващ от този в Бордо!

За да ви предоставя повече актуална информация за Concours Mondial de Bruxelles (CMB) в Пловдив, който предстои съвсем скоро, се срещам с Томас Костенобъл на летище София. Ето няколко думи от кухнята на конкурса.

На първо място, защо България и защо сте тук в момента?

Предстои 23-тото издание на конкурса. Преди повече от 10 години решихме конкурсът да не бъде стационарен и да посещава различни и интересни държави-винопроизводители. Ние търсим смесица от винени региони и нещо модерно във всяка наша дестинация. Бях изключително изненадан, че много от професионалистите изразиха вълнение, когато нашият избор се спря върху Пловдив. Част от този ентусиазъм беше породен от любопитство, тъй като повечето хора са наясно, че България е важна винена дестинация, но иначе не знаят много за нея. Повечето от нашите гости идват, за да открият или преоткрият разнообразието и богатството на българското лозарство. Разбира се, има и много какво да се покаже извън лозарството. Пловдив разполага с добра инфраструктура за подобни мероприятия и мисля, че налице са всички фактори за едно успешно събитие.

Новините са повече от добри

На база на това задълбочено личностно изследване смятаме, че бъдещето на българското вино е в добри ръце. Зад него ще стоят вълнуващи хора, които няма как да се задоволят с посредствени вина. Те са образовани, продължават да се учат и пътуват достатъчно, за да имат реалистична представа къде сме ние на световната сцена. Та са мотивирани и вече са направили своя съзнателен избор - да участват активно във винената ни индустрия.

Да плуваш с големите акули

Милица Зикатанова е много млада, ако изчисляваме младостта по присъствие на духа. Срещаме се и ми казва: „Хайде на парапланер. Търся си човек!“. Опитвам се да ѝ обясня, че на тези години може да ме привлече, единствено ако излизането е леже-е-ерно - преди седем вечерта, за да се накарам да изляза и приключва не по-късно от девет и половина, за да мога да се наспя. Тя се смее много. Мисли си, че се шегувам. I wish!

Нещо ново всеки ден

Благой Кузмански е сомелиер, но не съвсем, тъй като се интересува от хиляди различни неща и се заема с тях едновременно. Работи много. Пътува много. Чете много. В синхрон с това е и изключително самокритичен, което определя като недостатък. Виното му е повече от страст, а освен от него, се интересува и от уиски. Дните, в които не научава нищо ново, според него са загубени. Да не губим повече време тогава и да ви запознаем.

Reality check на добрите новини

Не консумирайте това интервю преди да прочетете упътването! Ако все пак се нагърбите със задачата, ще ви трябва много шоколад и, вероятно, мента, глог и валериан. Изобщо субстанции, които да повишат нивото на серотонин, но да не ви позволят да вдигнете кръвно.

Винаги може повече

Гергана Тодорова е човекът зад сайта Winetours.bg, а от скоро е и горд собственик на Vinopolis - нов винен бар и отправна точка за винен туризъм в центъра на Пловдив. Редно е да споменем, че тя и сред малкото българи на ниво „Diploma” в WSET. Гергана е от хората, които са заложили всичко на винената индустрия и вярваме, ще е част от нейното бъдеще.

Ваня Агопян е второ поколение в бизнеса, което няма как да не включим във визията ни за „Бъдещето на българското вино“. Не я познавахме предварително и изборът ни беше повлиян от запознати личности в бранша, които я препоръчаха за събеседник с думите „Има какво да каже“. Въпреки впечатлението, че е много сдържан човек, усетихме желанието и потенциала ѝ да се развива в тази толкова положителна индустрия. С това интервю ще надникнете в настоящето на един образован млад човек, които прави първите си професионални стъпки, продължава да се учи и да трупа увереност.

Инвестирахме в историята

Това ще е едно неочаквано интервю за една от най-вълнуващите истории в съвременната ни винена индустрия. История за човек, които иска да възстанови една от най-старите български изби, спасил я е от друго бъдеще и прави плавни стъпки напред. Станислав Маринов е с мислене на предприемач и не разчита на случайности. Нагърбил се е с огромна отговорност, която в момента става и публично достояние. Не смятаме, че ще му е лесно, но повярвахме, че е човек, който може да успее да го направи.

Предизвикателството „Винен туризъм"

Тук няма как да се дърпаме – пристрастни сме и това си е. Medi Valley е мястото, на което прекарахме много време през изминалата година, работейки по проекта „300 и две“ и ни се иска да ви запознаем с всички. Само не ни питайте кога ще видите Епизод 2 – ще отговорим със „скоро“. Екипът в избата е много млад. Това включва Росица и технолозите Надя Илиева и Георги Петров, които ни търпяха, отговаряха на милионите ни въпроси и помогнаха правенето на вино в избата да е приятен процес.

Винопроизводството е занаят, не е нещо абстрактно

Продължаваме на тема „енолог“ с една млада надежда, която наричат „третия близнак“. Мирослав Гинев работи в Катаржина естейт, в компанията на голям екип, поне двама близнаци и меко-казано „top-notch“ оборудване. Запознах се с него по време на визитата на блогърите след края на DWCC 2015, а негова беше задачата да представи избата по отношение на масиви, инфраструктура и оборудване. Справи се отлично, без напрежение, а след обиколката на избата, дойде да поздрави всички на обяда, извини се и си тръгна, за да си довърши работата. Това се очаква от енолог по време на кампания, а ето и какво друго можете да очаквате от него.

Oenologie! C'est la vie.

С Мария Стоева се запознахме това лято в изба BRATANOV. Поне за това сме ви разказали :). Улучихме я в началото на кариерата й като самостоятелен млад енолог - свежа и съвсем наскоро завършила във Франция.

Представяме ви я в един много вълнуващ за самата нея момент.

За съвременните петилетки

Тъй като вече не съм на 30, постепенно откривам в себе си симптоми за сбабичосване, като например това, че съм започнала да съдя за хората по децата им. Тази есен посетих изба Марян (Maryan), за което все още не сме ви разказали в Еносиасти, защото се опитваме да усъвършенстваме изкуството на отлагането във времето, но връзката с това интервю е, че там се запознах с по-големия син на собствениците. Казах си „Какво добро дете, значи родителите му трябва да са направили нещо, което си заслужава“. Изобщо-о-о… това е само началото – следващата стъпка е да започна да смуча по половин лукче, а останалото да си опаковам за друг ден. Толкова съм стара, че на всички участници им беше неудобно и настояваха да им говоря на „ти“, затова ставате свидетели и на първите ни интервюта „на ти“, НО по същество.

В 10 лица

За коледните и новогодишни празници в Еносиасти се заехме да направим подарък на всички вас, а какво по-хубаво от добри новини за бъдещето на българското вино и то х10! Всеки ден от утре до Нова година ще публикуваме по едно интервю с ново лице на българското вино.

Един „луд пианист" между Лондон и България

Срещам се с Иво Върбанов няколко часа преди да отлети на Север…о…запад. Бил е тук за гроздобера, дегустация на вината му и концерт „among other things”. След малко заминава за Лондон и се замислям дали нямаше да е хубаво да се видим на летището – малко интервю, малко шпионски филм с подаване на пликове под масата и съмнителни погледи към летищните власти. Добре де! Поне снимка на фона на излитащи самолети, за да можете да се потопите в атмосферата.

„Да споделяме добрите новини за виното"

Поздравленията са напълно в реда на нещата! Три пъти „Ура!". С гордост ви представяме чисто новия Master of Wine и истински командир Янис Каракасис. Под негово ръководство имахме удоволствието да учим в WSPC в Атина през септември тази година, така че бе неизбежно да го помолим за интервю и да го представим на една по-широка аудитория. Ние определено препоръчваме да се насладите на това интервю с чаша Винсанто в ръка (ще разберете защо след малко), но ако такова липсва в резервите ви, просто си налейте любима напитка и четете нататък!