0
0
0
s2smodern

Винопроизводството е занаят, не е нещо абстрактно

Продължаваме на тема „енолог“ с една млада надежда, която наричат „третия близнак“. Мирослав Гинев работи в Катаржина естейт, в компанията на голям екип, поне двама близнаци и меко-казано „top-notch“ оборудване. Запознах се с него по време на визитата на блогърите след края на DWCC 2015, а негова беше задачата да представи избата по отношение на масиви, инфраструктура и оборудване. Справи се отлично, без напрежение, а след обиколката на избата, дойде да поздрави всички на обяда, извини се и си тръгна, за да си довърши работата. Това се очаква от енолог по време на кампания, а ето и какво друго можете да очаквате от него.

Как се запали по виното?

Записах се да уча „Технология на виното и пивото” в УХТ гр. Пловдив , защото баща ми беше завършил същия университет, но друга специалност, която към момента на кандидатстването ми не беше толкова актуална за евентуалната последваща реализация. Затова започнах да следвам специалността „Технология на виното и пивото“. С течение на времето всичко свързано с виното ми ставаше все по-интересно. Като започнах да работя във винарството и на практика видях как се случват нещата, наистина се запалих сериозно.

Как реши да запишеш тази специалност в Пловдив?

Бях решил за себе си, че има перспектива в хранително-вкусовата промишленост, а пък винопроизводството е занаят, не е нещо абстрактно като специалността „Публична администрация’’ например.

Кой ти е модел за подражание в работата?

Научил съм се и продължавам да се уча от моите колеги и приятели - двамата братя близнаци Иван и Свилен Кисьови. От тях съм научил много – как се прави вино, как да се обръща внимание на лозята, как да се организира производство и като цяло как да работиш като професионалист и да обръщаш внимание на детайлите.

Има ли приемственост между поколенията в индустрията и трябва ли да има по-смели експериментатори, които да движат нещата напред?

В нашата изба има приемственост, не само в технологичния отдел, но и във всички звена в предприятието. Специално за експериментирането, всяка година пробваме по нещо ново на лозята, в избата с цел да направим по-добър нашия продукт и да се развиваме.

Какво привлича младите хора или би привлякло повече млади хора да работят за българското вино?

Мисля, че винарството е интересна професия, нашумяла е напоследък, има реализация в България, а българското вино е на едно добро световно ниво. Това според мен са все предпоставки за младите хора да работят във винопроизводството.

Как реши да работиш в Катаржина вместо в семейния бизнес? Беше ли трудно решение?

Като студент бях на стаж в Катаржина за един гроздобер. Пръснах една бъчва на алкохолна ферментация, смесих две партиди вина по грешка. Близнаците явно са харесали енергичността ми, въпреки многото грешки и на следващата година ми се обадиха да започна работа във винарната.

Как се промени ежедневието ти, откакто работиш в Катаржина?

Станах по-отговорен, по-дисциплиниран и по-мотивиран в работата, а пък и в свободното време. Начинът ми на мислене се промени.

Екипът открито те нарича „третия близнак“. Какво научаваш в тази среда и какво е да работиш в такъв екип?

Да работиш в такъв екип е страхотно. Всички сме положително настроени и имаме за цел да израстваме и да си помагаме в името на общата цел - да направим по-добро вино. Има приемственост и разбирателство между всички колеги, като идеята е да се следва и подобрява технологичната линия, която е правилната според нас за вината на Катаржина.

Какви вина харесваш?

Харесват ми най-разнообразни вина в зависимост от настроението, от обстановката, от компанията. Всеки сорт си има своя чар и виното, направено от него може да ти достави удоволствие. Същото се отнася за вината от различните региони. Всеки регион си има специфика и вината по цял свят са различни и интересни. Като цяло вината, които се произвеждат в Катаржина имат за цел да покажат качествата на нашето грозде в нашия регион и да извлечем максимума от всеки сорт, с който разполагаме.

Как си почиваш?

Основно се разтоварвам като спортувам. Харесва ми да играя тенис, футбол, баскетбол и въобще всеки спорт, свързан с някакво движение. Това ме разтоварва и поддържа в тонус и форма.

Как мислиш ще се развие българската винена индустрия?

Българското вино ще става все по-добро като органолептични качества, което е предпоставка за неговия по-добър имидж на чуждестранните пазари и, съответно, по-големи количества с по-добро качество вина за експорт и за вътрешния ни пазар. Като цяло имам положително предчувствие.

Макар да не го познавам добре, Мирослав Гинев е един изключително изпълнителен млад технолог, когато не е зает да пръска бъчви. Във време, в което сме толкова заети да бъдем заети, на повечето хора им е трудно да върнат обаждане или да бъдат на време. Не и на него. Ако каже „Ще имате отговорите до края на седмицата“, това се случва. Опасявах се, че ако интервюто не е направено лично, а по и-мейл, всичко ще е „кратко и неясно“. Е, кратко е, но става ясно, че скоро ще чуваме все по-често за Мирослав Гинев.