0
0
0
s2smodern

В 10 лица

За коледните и новогодишни празници в Еносиасти се заехме да направим подарък на всички вас, а какво по-хубаво от добри новини за бъдещето на българското вино и то х10! Всеки ден от утре до Нова година ще публикуваме по едно интервю с ново лице на българското вино.

Това не е класация „топ 10“ и в нея няма челни и по-задни позиции. Просто сме наясно, че в днешно време хората не четат нищо, ако в него няма магическите числа 5 или 10, и се придържаме към световните тенденции. За да бъде извадката максимално представителна, ще ви запознаем с 5 млади жени и 5 млади мъже. Според нас те са интересни, вдъхновяващи, земни и заслужават вашето внимание, защото са бъдещето на българската винена индустрия.

Защо бъдещето?

Бъдещето е нещо, от което ни се иска да сме част, но никой няма гаранция за участие. Във винената индустрия, за разлика от много други сектори, бъдещето наистина е това, върху което работиш днес. В държавите с традиция човек прави лозе за внуците си. У нас тази концепция отново е в начален стадий, рестартирана от историята, но сега се задава едно ново поколение от хора, което прави съзнателния избор да бъде част от винената индустрия. Дори настоящето да не е обвито в толкова романтика и младото поколение да не получава лозе от дядо си, а по-често от доста по-неодухотворените Евро фондове, сега се поставя началото на онова, което един ден ще можем да наречем „традиция”.

Кои са те?

Тактично помолихме участниците за лична карта и с цел да ви покажем едни наистина млади хора, избрахме пълнолетни участници на възраст до 30 години включително.

Постарали сме се да ви представим разнообразни личности от света на виното. Някои от тях са второ поколение винари. Други са завили към винарството от напълно различни, обещаващи и популярни сектори, като с това смело са променили живота си. Ще ви запознаем с представители на малки и големи изби – енолози, мениджъри, търговци, предприемачи, организатори на винен туризъм, дори хора с напълно различни професии, които намират във винарството „нещото“, което им дава удовлетворение, спокойствие и свобода.

Идеите отвъд цифрите

За финал ми се искаше да открия някакъв цитат, който да ви остави толкова безмълвни и вдъхновени, че да няма смисъл да пиша повече. Нещо, с потенциала да постигне световен мир или поне да внесе заслужено спокойствие във всички нас, които вече не сме под 30 :) за празниците. Не щеш ли обаче, попаднах на една мисъл на Бенджамин Франклин, която гласи, че някои умират на 25, но ги погребват на 75. Като изключим траурния послевкус на такава мисъл, идеята за младостта е далеч отвъд цифрите. Тя е в убежденията, начина на живот и енергията, която имаме да го живеем.

В предстоящите интервюта ще откриете много положителна енергия и ще се запознаете с едни прекрасни хора, които изграждат ценностите си, гордеят се с избора си и дават смисъл на това да говорим с такъв ентусиазъм за продукта наречен „вино”. Сигурни сме, че те ще докоснат и вас, карайки ви да си кажете „Всичко ще бъде наред“. Ще бъде :)

Петър Иванов, Maryan
Мария Стоева, BRATANOV
Мирослав Гинев, Katarzyna
Росица Атанасова, Medi Valley
Станислав Маринов, Oriahovitza
Ваня Агопян, Castra Rubra & Telish
Гергана Тодорова, Winetours.bg & Vinopolis
Николай Драгнев
Благой Кузмански
Милица Зикатанова, Villa Melnik