0
0
0
s2smodern

Да чуя англичанка експат, живяла в България през последните 15 години, да произнася думите „трънки” и „дренки” вероятно е едно от най-очарователните и свежи неща този летен ден. Ако трябва да съм честна, фактът е и малко смущаващ, защото повечето българи вече не изричат тези думи. Младите хора в градовете не знаят какво представляват тези плодове и как изглеждат. Причина за това може би е, че фейсбук не е пълен с мемета за „трънки” и „дренки”, те не са част от най-новите музикални клипове и така нататък – това трябва е да причината, нали? Е, за всеки случай, ако сте по-млади от автора на тази статия, предлагаме на вашето внимание няколко безплатни снимки от майката на цялото съвременно познание - Wikipedia.

0
0
0
s2smodern

По повод на Световния ден на розето (да, има такова нещо и то е днес - 22 юни) ви срещаме с една вълнуваща изба от региона Прованс - Chateau de Brigue и лично с Оливие Брун от семейството, който откриваме на дегустация в CASAVINO. Интересното за винарната е, че притежава 1200 декара лозя от общо 22500 декара в Côte de Provence, което ги прави значим производител, диктуващ стила на Прованс извън френския пазар. Ведро, по провансалски, и с микрофон в ръка зададохме няколко въпроса на Оливие за избата, розето и Прованс в миналото, настоящето и бъдещето.

0
0
0
s2smodern

Към английската версия

В предстоящото Love Wines ще се случат няколко вълнуващи майсторски класa, за които ви разказахме, но несъмнено един от най-интересните ще е този на Жан-Фредерик, 13 поколение на семейство Хюгел – "ALSACE: FRUIT & TERROIR SIDE BY SIDE" . Обожаваме Елзас и изборът беше лесен, но имате време до 15-ти март да си запазите място на този и останалите майсторски класове в рамките на събитието. А сега - с нас към Елзас!

0
0
0
s2smodern

и един странен коктейл с информация

Със Светлин се запознаваме заради ракията. Освен собственик на Rakiashop.eu заедно със съпругата си, той е и единственият постоянно обучаващ по темата поне в градската софийска среда. Имала съм удоволствието да бъда на негов клас и установих, че е много приятно да видиш 40 души в компанията на дегустационно меню, няколко ракии и сериозен интерес в очите.

0
0
0
s2smodern

След връчването на медалите и грамотите от Concours Mondial de Bruxelles 2017 (CMB) на българските производители в Пловдив миналата седмица ви предлагаме един по-задълбочен поглед върху настоящето и бъдещето на конкурса през очите на Томас Костенобъл. Резултатите на избите ни надвишават очакванията, а през 2018 г. България ще бъде и домакин на Concours Mondial de Bruxelles Spirits Selection, което ще бъде невероятна нова възможност за страната ни, високоалкохолните напитки и имиджът ни на страна-производител. В интервюто с Томас Костенобъл ще научите много за един от най-добрите винени региони на Испания и втората страна по лозови насаждения, а именно Китай!

0
0
0
s2smodern

Свежо от CASAVINO

Ето и една винена персона, която не се нуждае от представяне, представяте ли си! Иван Македонски или както много хора биха казали: “О, да, CASAVINO на Скобелев!” Той е от хората, които смесват слушането с говоренето за виното и успяват да го съвместяват, защото разбират и двете страни на сцената. Винаги е удоволствие да си поговорим с него, но в този разговор се постарахме да научим много повече за личността Македонски.

0
0
0
s2smodern

Удоволствие е да ви представя колега винен писател – Хилари Зио. Тя също така е търговец на вино, консултант и… ами, винен човек, с когото е изключително приятно да се общува. Споделихме бутилка вино, дюнери и разходка из магическа София, последвана от няколко коктейла. Така че, въпреки всичките ми усилия да й докарам болки в стомаха, мисля, че посещението й тук все пак мина добре. Също така смятам, че пътуването й до България я е превърнало в заклет доживотен посланик на българските вина, особено след като прочетох впечатленията й в нейния бюлетин Unfiltered, за който силно ви препоръчвам да се абонирате. Нека ви разкажа тази нефилтрирана история, която започна в едно хотелско лоби поради липсата на по-добър сборен пункт след полета на Хилари.

0
0
0
s2smodern

За удоволствието да имаш аристокрация в чашата

Не съм си поръчвала Дарко такъв, какъвто беше, но такъв се оказа – като интригуващ коктейл – комплексен, свеж, с въображение и история... Зáщо? Защото смятам, че е изключително трудно да не го харесаш. С него наистина е свръх “easy” да се говори. Не затова мястото се нарича 5L Speakeasy Bar, обаче.

Сухият режим в САЩ е бил виновен за много неща, между които отчаяните съпруги, организираната престъпност и това хората да намират все по-креативни начини да се социализират на по питие. Смята се, че през 1925 г. само в Ню Йорк е имало между 30000 и 100000 “speakeasy” клубове, скрити зад фасадата на официални бизнеси. А ако ви притеснява неточната цифра, ви поздравяваме с една песен от 1922 г., за да ви се изясни периода и продължаваме напред.

0
0
0
s2smodern

Get Your Spirits Up

Артур Негеле е нашият лектор за WSET Level 2 Award in Spirits. Този чудесен човек има толкова много да ни научи и да ни разкаже. Когато го срещнах, не можех да не се възхитя на работната му етика, отношение към колегите и широк мироглед. Дадохме си произволно обещание да се видим за учебна сесия по-нататък в живота и ето го - няколко месеца по-късно той лети за София, за да преподава WSET Level 2 Spirits. За мен е удоволствие да ви представя приятел, стара душа и страстен професионалист, както и прекрасен човек … със или без стилната си брада - Артур Негеле.

0
0
0
s2smodern

Мисия лозар

Ако прочетете само едно интервю от Еносиасти, нека бъде това. Димитър Пешев е лозар от тези, които са учили в Колежа в Плевен по царско време, затова нека с чисто сърце го наречем един съвсем истински лозар. Бил е ръководител на Експериментална станция Варна и на 83 години е един от хората с най-значим опит в областта. Това интервю представя не само миналото на една личност, но е и най-подробната история на българското лозарство и винарство с дати, имена и сюжети, до която можем да достигнем в спомените на един човек.

Във Варна сме. Димитър Пешев ни посреща в дневната си. Горещо е и ние дружно ядем сладолед.

В този апартамент живея от 70-та година, започва той, сградата е на пет етажа, 105 са стъпалата. Всеки ден по два пъти се изкачвам задължително и гледам да вървя четири километра, защото съм на 83 години и трябва да се грижа за себе си. Още се мъча да помагам на младите хора. Роден съм на 9 май 1933 г.