• Варна WINEkend 2019

    Варна WINEkend 2019

    За четвърта поредна година фестивалът Варна WINEkend събира в Морската столица млади български енолози, които са се нагърбили с приятната задача да ни уверят с ВИЖ ОЩЕ
  • Protagonista 2016!!!

    Protagonista 2016!!!

    Новата реколта е тук! Как така нова? Любовта ни към Protagonista е непреходна, изглежда, и в Еносиасти смело решихме да продължим този наш проект, с ВИЖ ОЩЕ
  • Светлин Мирчев от Rakiashop.eu

    Светлин Мирчев от Rakiashop.eu

    и един странен коктейл с информация Със Светлин се запознаваме заради ракията. Освен собственик на Rakiashop.eu заедно със съпругата си, той е и единственият постоянно ВИЖ ОЩЕ
  • 1
  • 2
  • 3
  • Protagonista 2015

    Protagonista 2015

    Последни бутилки реколта 2015!.

    КУПИ

  • AK 2015, Алекс Канев

    AK 2015, Алекс Канев

    За всички ценители Алекс Канев представя новият си проект в червено.

    КУПИ

  • eXcentric Incanto Rubin 2015, Medi Valley

    eXcentric Incanto Rubin 2015, Medi Valley

    Атрактивен аромат, доминиран от черни горски плодове и сушена смокиня

    КУПИ

  • Epic, Старо Оряхово

    Epic, Старо Оряхово

    Епичен бял купаж.

    КУПИ

  • Томас Костенобъл: Китай е домакин на CMB 2018

    Томас Костенобъл: Китай е домакин на CMB 2018

    След връчването на медалите и грамотите от Concours Mondial de Bruxelles 2017 (CMB) на българските производители в Пловдив миналата седмица
    ВИЖ ОЩЕ
  • 5L Speakeasy Bar: Дарко ќе ви jа покаже светлината!

    5L Speakeasy Bar: Дарко ќе ви jа покаже светлината!

    За удоволствието да имаш аристокрация в чашата Не съм си поръчвала Дарко такъв, какъвто беше, но такъв се оказа – като
    ВИЖ ОЩЕ
  • Whiskey Fest Sofia 2017

    Whiskey Fest Sofia 2017

    Ирландия, Шотландия и САЩ в чаша Glencairn Whiskey Fest Sofia 2017 е тук, по-отлежал и обещаващ от всякога. В следващите
    ВИЖ ОЩЕ
  • Шато Копса Vol. 3

    Шато Копса Vol. 3

    Има места и хора в живота ни, с които изпитваш онова моментално “щрак” усещане на напасване на вътрешните енергии. Копса
    ВИЖ ОЩЕ
  • BlackSeaRama

    BlackSeaRama

    Голф, море, Совиньон блан, Шардоне В този ред на мисли от Еносиасти отидохме на море, за да открием два уникални
    ВИЖ ОЩЕ
  • Rosso

    Rosso

    Paint. Wine. Bar. Представяме ви накратко едно ново откритие в София, където спокойно можете да се наречете артистични - Rosso.
    ВИЖ ОЩЕ
0
0
0
s2smodern

“Memories… pressed between the pages of my mind.
Memories, sweetened through the ages just like wine…
Memories, memories, sweet memories!”

Както ви обещахме неотдавна на Винария (добре де, отдавна беше, но имахме неотложни еносиастки задачи), ви представяме ребром ревюто си на Season of Memories, 2009 на Братя Минкови/Minkov Brothers, което мислим да разнообразим с мъдри мисли на тема „спомени“, които, редно е да споменем, естествено, не са наши.

Чудесният цитат за начало по-горе е от една от нетолкова известните песни на Елвис Пресли, която не можем да не споделим с вас, защото така бързо ще успеете да се потопитe в атмосферата на Memories – мека, топла и нежна като гласа на Краля.

Е, както е казал Марк Твен: „Чистата съвест е сигурен признак за лоша памет.“

...и така Memories е бяло ликьорно вино от Гевюрцтраминер/Gewürztraminer (сорт, който пази специално място в сърцата и спомените ни). Десертните вина се делят на ликьорни и благородно сладки, като разликите са в технологиите на производството им, на които дължат различния си стил. Благородните сладки вина се правят от естествено стафидирали гроздови зърна, но за тяхната благородна плесен и късен гроздобер - друг път.

Ликьорните вина са резултат от частично ферментирала гроздова мъст (каша) или вино (може и купажно), към които е добавен етилов алкохол (бренди) или винен дестилат. Това не се прави при другите вина, а пък и би било незаконно. Добавянето се извършва или след, или по време на ферментацията и заради този процес, ликьорните вина имат по-високо алкохолно съдържание (обикновено 17,5%-22% или се формулира като вино с алкохолно съдържание над 14%) и затова се наричат и подсилени или фортифицирани вина.

„Предимството на лошата памет е, че човек се радва няколко пъти на същите хубави неща като за първи път.“Когато се споменат тези вина, много хора автоматично се сещат за Порто, което подсеща нас да поговорим повече за портото възможно най-скоро, благодарение на наш кореспондент в Португалия. Разбира се, не е редно да се спре до Порто, затова поемаме ангажимент във времето да ви разкажем и за Шерито (ах, mon chéri!), Мадейрата и Марсалата. Това са качествени ликьорни вина от определени райони, като някои от тях имат и много специфична технология на производство.

А ето го и същинското ревю. Цветът е кехлибарен, блестящ и плътен, а в аромата успяхме да доловим цветя, стафиди, мед, сушени плодове и ванилия. Вкусът е плътен, сладостта е съчетана със свежест, а финалът е онова, което прави това ликьорно вино от Гевюрцтраминер запомнящо се. Препоръчителната температура за сервиране е между 10 °С и 12 °С.

„Само тези, които нямат спомени, настояват, че са оригинални.“Добрата новина е, че открихме за себе си света на десертните вина, които незнайно защо дискриминирахме допреди с аргументи като „ненужни калории“, „не е вино“ и други оригиналности. Лошата е, че Season of Memories по наши данни не се продава свободно в търговската мрежа. Има голяма вероятност да трябва да се отбием лично до избата на Братя Минкови (а защо не?), за да си вземем още Memories, които да споделим с тълпите от разярени приятели-читатели, бесни, че не са опитали Memories на гости. Извиняваме им се предварително, но виното свърши преди да успеем да поканим... някой.

...но, както е казал не друг, а Ницше: „Предимството на лошата памет е, че човек се радва няколко пъти на същите хубави неща като за първи път.“

Откакто оценихме качествата на десертните вина (явно точно това се нарича „завладяващ вкус“), забелязваме все повече “произведения” от и извън България, които търпеливо ни чакат на рафтовете на магазините за вино. Разчитаме и на вас за препоръки, разбира се. И помнете:

„Само тези, които нямат спомени настояват, че са оригинални.“ - Коко Шанел. Създаването на прекрасни спомени е приятна отговорност.